Abaligeti iskolaügy: a hittudományi rektora nem támogatta a szülők kérését

2020. január 21. 07:03 2020. jan. 21. 07:03

Hiába kérte a szülői munkaközösség vezetője, egyben abaligeti önkormányzati képviselő a pécsi hittományi rektorától, hogy fontolja meg a szülők és a közösség döntését, és adja át az abaligeti katolikus általános iskola fenntartói jogát egy másik egyházi szervezetnek, a rektor elutasította a kérést. 

Továbbra sem sikerült megnyugtatóan rendezni az abaligeti katolikus általános iskola - PPHF Szent Mária Magdolna Gyakorló Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Iskola - ügyét, ahol a napokban derült ki a nagyközönség számára, hogy a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola - mint fenntartó - átadta a fenntartói jogot a pécsi tankerületnek, az iskola így a következő tanévtől a jelenlegi állás szerint államivá válik.

Ezzel az a probléma, hogy az iskolába gyerekeiket járató szülők nem szeretnék, hogy az iskola egyháziból állami fenntartásba kerüljene át, mivel ezzel az iskola alacsony osztálylétszáma, a hitélet mellett a befogadó szemlélet, a sajátos nevelési igényű, egyéni bánásmódot igénylő gyermekek integrált oktatása is elveszne szerintük. Emellett a szeptemberben már 80 diákkal büszkélkedő iskolába jó 40 gyerek más településről jár be, a bejárósok fele a megyeszékhelyről. 

Az iskola ügye az abaligeti önkormányzat decemberi testületi ülésén is előkerült - írtuk meg az abaligetma.hu cikkei nyomán -, akkor többen is felszólaltak a suli védelmében, még a hittudományi által felkért igazgató sem volt elragadtatva a feje fölött december elején megszületett döntés miatt, ugyanis hiába jelentkezett be novemberben a fenntartói jogért a Premontrei Női Kanonokrend, a hittudományi rektora mégis az állami tankerületnek adta át azt. Bár az önkormányzatnak a törvények miatt nincs mozgástere az ügyben, a testület információink szerint határozatban kérte fel a hittudományi szenátusát, hogy fontolják meg a fenntartói jog átadásáról szóló döntésüket.

A szülők fórumot is szerveztek az ügyben, ahol a petíció (amely itt online elérhető, pár nap alatt 2500-an írták alá) aláírása mellett az is elhangzott, hogy akár tüntetni is készek az iskoláért, annak egyházi fenntartásáért. 

Az Abaligeti iskoláért Facebook-oldalra január 20-án, hétfőn este került ki az újabb fejlemény. 

A bejegyzés szerint Horváth Péter Brúnó mint a szülői munkaközösség vezetője (aki egyébként abaligeti önkormányzati képviselő is) kért találkozót a hittudományi rektorától, dr. Kovács Gusztávtól, ahol megköszönte az eddigi 15 évnyi, a hittudományi fenntartása alatti működést. Az iskolát képviselő Horváth a bejegyzés szerint arra kérte a rektort, hogy vegye figyelembe a szülők kérését, és módosítsa a szenátusi döntést, hadd maradhasson az iskola továbbra is egyházi fenntartásban.

"A rektor elhárította a kérést"

- olvasható a bejegyzésben, amely szerint a szülők a petíció kapcsán összegyűjtött aláírásokat el fogják juttatni a hittudományi szenátusának, hogy megmásítsák a döntésüket és engedjék, hogy az abaligeti suli a Premontrei Női Kanonokrend alatt továbbra is egyházi maradhasson.

Forrás: Pécsi STOP