Ágoston Andrea: rozsdaövezet a 12-es választókörzet, rengeteg problémával

2020. július 30. 15:40 2020. júl. 30. 15:40

Sajtótájékoztatót tartott csütörtökön Ágoston Andrea, a Mindenki Pécsért-Öt torony-Párbeszéd frakció frakcióvezetője az Ércbányász utca végében, ahonnan az önkormányzat közbenjárásával sikerült eltüntetni a lakókat zavaró, évek óta ott álló gumihalmot, egyúttal várható fejlesztésekről is beszélt. 

- Sok kellemetlenséget okozott az a gumihalom az Ércbányász utca sarkán, melyet mostanra sikerült felszámolni - kezdte a sajtótájékoztatót Ágoston Andrea. Elmondta, már a kampány idején találkozott a problémával, aztán a tavasszal berobbant COVID-19-járvány mindennek bekavart, de május 12-én jelezte a jegyzőnek a gumikupac - és az abban tenyésző szúnyogok valamint rágcsálók - jelentette gondot.

Ágoston Andra (Fotó: Pécsi STOP)

Ezt követően május 14-én Guzs István hatósági főosztályvezető bejárást tartott a helyszínen. Kiderült, hogy az épületen belül is folyamatos szabálysértések történtek, az emeleten és a tetőtérben is raktározta a gumikat a cég.

Május 21-én a hatósági főosztályvezető felvette a MÁV Zrt.-vel a kapcsolatot, és megbeszélték, hogy a kormányhivatal, a katasztrófavédelem és a környezetvédelmi hatóság részvételével bejárást tartanak, ez június 2-án megtörtént. Ezen a kft. tulajdonosai is ott voltak, és megegyezés született, miszerint felhagynak a gumiraktározással és visszaadják a MÁV-nak a területet.

Itt volt a gumikupac (Fotó: Pécsi STOP)

Erről jegyzőkönyv készült, a cég június 30-ig kapott időt a terület kiürítésére, amit meg is tettek. Július 2-án megérkezett a birtokvisszavételi jegyzőkönyv a hatósági főosztályhoz, hogy kiüresítve átadta a cég a területet a MÁV-nak. A probléma megoldása érdekében mindegyik oldal együttműködést tanúsított - hangsúlyozta a képviselő. (Miderről lapunk néhány hete egy korábbi cikkben már beszámolt - szerk.)

Az épületen belül tárolt gumiabroncsok kapcsán Ágoston Andrea elmondta, május 14-én tartottak hatósági bejárást, mely során kiderült, hogy tűzveszélyesen, engedély nélkül tárolják a gumiabroncsokat. Felszólították a céget, hogy pakoljon le az emeletről és a padlástérről, mivel azokra nem volt használatbavételi engedélyük.

A következő hatósági bejárást július 6-án tartották, melyről egy július 8-i levélben számolt be a hatósági főosztály. E szerint folyamatban van egy, a használatbavételi engedéllyel kapcsolatos eljárás, mellyel a cég most sem rendelkezik, így elviekben nem tarthatnak gumikat az emeleten és a tetőtérben. Ágoston Andrea úgy látja, az az aláírásgyűjtés, melyet a fideszes Barkóczi Csaba indított a gumikupac felszámolásáért, nem volt szükséges, mivel amikor az elindult, már zajlottak a hatósági folyamatok.

- A 12-es választókerület rozsdaövezet, problémahalmaz, az elmúlt 10 évben nem történtek mérvadó fejlesztések a közvilágítás, az útburkolat-javítás, a közművek tekintetében. Régi gondokba futok bele, naponta érkeznek a jelzések - fejtette ki újságírói kérdésre Ágoston Andrea. Elmondta, a Béke parkban található játszótérre egy árnyékolót helyeznek fel a napokban.

A Magyarürögi vízfolyás is problémás, az itt lakók évek óta félnek attól, hogy egy nagyobb eső villámárvizet okozhat. Ennek kapcsán is történtek már lépések. A Béke parkban nincsen közvilágítás, ez is egy olyan probléma, amivel foglalkozni kell. A körzet képviselője úgy látja, a közlekedés is problémás, az idősek, ha orvoshoz mennének, nincs buszjárat, hiába ígérgették ezt évek óta, de azon lesz, hogy megoldást találjon az önkormányzat erre is.

A politikus szerint a vasút közelsége is kényelmetlenség a lakóknak, ez ügyben hétfőn bejárást tartanak a MÁV műszaki igazgatójával, bemérik a zajszintet. Mint fogalmazott, a vasúttársaság nyitott a zajcsökkentésre, így a jövőben vélhetően lassabban fognak erre járni a szerelvények. 

Szerző: H. V.

Forrás: Pécsi STOP