Akár turisztikai pont is lehet az Esze Tamás utcában, ha az önkormányzat rábólint

2020. január 27. 15:17 2020. jan. 27. 15:17

Kedden tárgyalja a pécsi közgyűlés azt az előterjesztést, amely szerint haszonbérbe adná az önkormányzat a Nevelők Háza Egyesületnek az Esze Tamás utca 5. szám alatti ingatlant. A tervek szerint akár egy turisztikai információs pontot is ki lehetne alakítani az épületben, amely a Barbakánnál megálló turistabuszok közönségét szolgálhatná ki.

Kedden kerül a pécsi közgyűlés elé az az előterjesztés, amely az Esze Tamás utca 5. szám alatti ingatlan haszonbérbe adásáról szól. 

Az előterjesztés szerint az ingatlant a Nevelők Háza Egyesület venné haszonbérbe, mivel a kerten keresztül elérhető Civil Közösségek Házában már annyi rendezvényt tartanak, hogy továbbiak megtartására már új hely kell.

Az ingatlant a Zsolnay Örökségkezelő kapta ingyenes használatra a pécsi önkormányzattól meg még 2016-ban határozatlan időre, ám a ZSÖK azt jelezte most az önkormányzatnak, hogy a továbbiakban nem tartanak igényt az ingatlanra.

Az épületet még 1999-ben újíttatta fel az önkormányzat az UNESCO Béke-díjjal járó támogatásból az egyesület kezdeményezésére, ekkor fűtéskorszerűsítés is történt. 

Az egyesület a következőket tervezi az ingatlanban:

  • "az épületben lévő helyiségek lehetővé teszik 2 kisebb létszámú klubfoglalkozás egyidőben történő megtartását bármely korosztály részére.
  • Civil szolgáltató és turisztikai információs pont működtetése is kialakításra kerülhetne, együttműködve az Irány Pécs Kft.-vel. A Barbakánnál megálló turistabuszok részére így a belépőponton információk állnának rendelkezésre, nyilvános WC üzemeltetésével.
  • Itt látható és hallható az Angster József emlékére épült orgonasíp-emlékmű, amely hallhatóan is bemutatja az Angster orgonák hangzásvilágát és a gyár történetét. Az állandó jelenléttel az emlékmű biztonsága is biztosított lenne."

A tervek szerint az épület tetőszerkezetét is felújítanák (mivel az elöregedett), erre pályázati forrásokat kutatna fel az egyesület. A cél a felújítással az, hogy a padlástérben új közösségi teret lehessen kialakítani. A költségeket és a fenntartást az egyesület vállalná magára.

 

Forrás: Pécsi STOP