Akkorát spórolt Pécs, hogy megőrülsz!

2018. november 30. 13:34 2018. nov. 30. 13:34

Alig 400 millió pattant el a 3 milliárdos hitelkeretből az önkormányzatnál idén. Ha jövőre elindul a Magyar Államkincstár az önkormányzati választásokon, elég komoly esélyei lesznek.

Dübörög a spórolás. Azt még februárban tudhatták meg a pécsi polgárok, hogy a likviditás megőrzéséért már nem piaci alapú folyószámla-hitel, hanem egy kamatmentes állami mentőöv a felelős. A hitelt azonban december 15-éig vissza kell fizetni.

Ennek kapcsán fordultunk az önkormányzathoz. Arra voltunk kíváncsiak, hogy mennyit használtak fel ebből az összegből eddig, hogy sikerül-e az államnak (vagy annak kijelölt szervének) visszafizetni az év végéig ezt a 3 milliárd forintot, illetve hogy min sikerült egy év alatt akkorát spórolni, hogy kijöjjön belőle 3 milliárd forint.

A Pécsi Városháza válaszából kiderült, hogy teljesen sötétben tapogatóztunk. Abból indultunk ki a magunk végtelenül rosszindulatú módján, hogy ez a 3 milliárd szőröstől-bőröstől elfogyott. Ezzel szemben azt a választ kaptuk, hogy „a likviditás biztosítása érdekében kapott támogatásból felhasznált összeg nem éri el a 400 millió Ft-ot”.

És ezt katonatisztként ki is csengeti a város, válaszukban azt írták, hogy a december 15-ei fizetési határidőt is beleértve a szerződéses feltételeknek eleget tesz. A szerződésről szóló határozatról egy linket is küldtek, ám az sajnos nem működik, így feleslegesen nem osztjuk meg.

Ha igen tömören is, de válaszoltak arra a kérdésünkre is, hogy mely területeken sikerült ekkorát húzni a nadrágszíjon:

„Az elmúlt időszakban a tömegközlekedés, a sport, a kultúra, és az intézményműködtetés területein ért el megtakarításokat a város.”

A város nyakára ültetett MÁK-revizor egy valóságos gazdasági csoda, ez már nem is kérdés.