Aktívan ellenzik az uránbányát a Facebook-on

2012. június 28. 18:07 2012. jún. 28. 18:07

"Nemkelluránbánya" névvel alakult nemrég csoport a legnépszerűbb közösségi portálon. A Pécsett uránkutatásra készülő ausztrál bányatársaság komoly érdeklődésre számíthat pénteken, amikor a városi önkormányzat bizottsága előtt számol be terveiről.



Az ausztrál Wildhorse szakemberei pénteken számolnak be elképzeléseikről a pécsi önkormányzat szakbizottsága előtt. Az eseményt már előzetesen nagy érdeklődés kíséri. A Facebookon csoport alakult, nevükből ítélve (Nemkelluránbánya) nincsenek elragadtatva az uránbányászat ötletétől. A közösségi oldalon petíciót is megfogalmaztak:
"Köszönjük a bizalmat, de nem kell uránbánya!!! Még mindig nyögjük az egykori uránbánya hatásait. Sorra halnak a pécsi fiatalok 40 éves kor körül daganatos megbetegedésekben, de nemcsak a fiatalság körében magas a rákos betegségek száma. Miért kell a város vízkészletét veszélyeztetni? Miért kell tönkretenni Pécs legszebb kiránduló-helyeit, turista-csalogató erdőségeit lerombolni? A heggyel lezárt város légfolyosójába bányát állítani? Miért nem a napenergia kihasználását támogatja széleskörűen a kormány? A Nap mindenhol árasztja fényét, ingyen, bőkezűen, és nem okoz sugárfertőzést, nem szennyezi környezetét, nincs mellékterméke. Olcsóbban, egyszerűbben hasznosítható az energiája, és ezzel is lehet munkahelyet teremteni."

A pénteki beszámoló hiánypótló lesz, hiszen a bányatársaság nem szólalt meg azóta, hogy a kormány egyértelművé tette: ha minden feltétel adott, újraindítaná Pécs környékén az uránérc bányászatát.

A Facebook csoport a cég egyébként rémesen gyengélkedő részvényeinek alakulását is figyelemmel kíséri. Mint kiderült: a kormány állásfoglalása sem lendített sokat a részvények értékén, azok jelenleg öt cent körül kaphatók, míg a cég tőzsdei bevezetése után jártak már jóval három dollár felett is.

Szintén a közösségi oldalon derült ki, hogy a Wildhorse legnagyobb tulajdonosa, a Computershare Clearing Pty Ltd. üzleti tanácsadással foglalkozik, és 1994-ben alapították. Mindez azért érdekes, mert többször elhangzott: maga a Wildhorse még soha nem bányászott, de tulajdonosainak ebben nagy tapasztalata van.

A remények szerint pénteken több kérdést is tisztáznak az ausztrál cég magyar leányvállalatának szakemberei.

Forrás: Forrás: Pécsi Stop