Alig nyert a pécsi múzeum a minisztériumi pályázaton - más ellenzéki városok is így jártak

2019. november 15. 10:32 2019. nov. 15. 10:32

Furcsa trendet olvasott ki a múzeumoknak szóló támogatások elosztásából a Magyar Hang: cikkük szerint azon városok múzeumi intézményei, ahol az önkormányzati választáson nem a fideszes jelölt nyert, azok alig nyertek egy pályázaton, míg ahol győzött a kormánypárt, ott annyit, vagy közel annyit kaptak az intézmények, mint amennyire pályáztak.

A Magyar Hang hetilap cikke szerint a múzeumoknak szóló, az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt Kubinyi Ágoston Programon valahogy pont azon települések intézményei kaptak jóval kevesebbet - vagy semmit - az eredetileg pályázott összegnél, ahol az önkormányzati választáson nem a kormánypárti jelöltek győztek. A pályázatot állandó kiállítások felújítására, kisebb infrastrukturális fejlesztésekre, ritkán kiállított műtárgyak bemutatására szokták kiírni.

"Azokon a megyeszékhelyeken és városokban, ahol nem fideszes polgármestert választottak a helyiek, a Kubinyi-programban kért támogatásnak csak a töredékét kapták. Ilyen például Pécs, Tatabánya vagy éppen Baja városa is. Van azonban település, ami ennél is rosszabbul járt: Dunaújvárosnak egyetlen fillért sem adtak. Ellenben oda, ahol megőrizte a székét a fideszes polgármester, a teljes igényelt támogatást vagy ahhoz nagyon közeli összeget adott Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

Ugyanez a jól látható tendencia mutatkozik meg a kiállítóhelyek számára kiírt pályázatok esetében is. Ferencváros önkormányzata – ahol az ellenzéki Baranyi Krisztina győzött – egyetlen fillért sem kapott, ahogy Gyöngyös sem"

- olvasható a cikkben.

Szeged 23,5 milliót igényelt, 2 milliót kapott csak. Így járt Miskolc is, ott egy 30 milliós igényű pályázatra kaptak 2 milliót, mint ahogy Egerben is 30 milliót igényeltek, de csak 2 millió forintot nyertek. A Budapesti Történeti Múzeum 24,3 milliót pályázott meg, de csak 2 milliót kaptak ők is. Dunaújváros 27 millió forintot igényelt, de 0 forintot kaptak.

Ezeken a településeken ellenzéki győzelem született az önkormányzati választáson, ráadásul a lap szerint azért is mellbevágó a döntés, mert korábban ezekre a pályázati összegekre lehetett alapozni, a tervezett fejlesztések 80-90 százaléka innen származott.

Ellenben Kaposvár, Sopron, Tokaj, Nyíregyháza, Kecskemét és Kiskőrös is megkapta a 10-30 millió forint közötti igényelt összeget, vagy csak kevéssel maradt el a támogatás ettől. Ezeken a településeken a kormánypártiak nyertek a választáson.

A pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM) a Kubinyi Ágoston Programon 27 millió forintra pályázott, egy természettudományi kiállítás létrehozására (a teljes költség 30 millió forint lenne, 3 millió forintot gondolt a múzeum hozzátenni a projekthez), ám a minisztériumtól mindössze 2 millió forintot nyertek. 

Az EMMI által járásszékhelyi múzeumok szakmai támogatására kiírt pályázaton is elindult a JPM, itt 4 millió forintot pályáztak meg konténer és ahhoz tartozó polc beszerzésére, rovarirtásra és nyílászárók javítására. A miniszter döntése értelmében csak 1,6 millió forintot kap a megyeszékhelyi intézmény, méghozzá kártevőirtásra.

 

Forrás: Pécsi STOP