Állami kézbe kerülhet a Déli Ipari Park egy része

2017. december 12. 14:23 2017. dec. 12. 14:23

Több éve folynak az egyeztetések arról, hogyan is tudná Pécs városa kivásárolni a Déli Ipari Parkot a döntő tulajdonosi hányaddal rendelkező, osztrák hátterű Ipark Pécs Kft. alól. Most úgy tűnik, állami mentőövvel, ami egyúttal államosítással is jár.

Bármennyire is szeretné zászlóshajóként mutatni a Déli Ipari Parkot a pécsi fideszes városvezetés, több éve egy helyben topog a terület befektetőkkel való benépesítése.

Mint ismert, a Déli Ipari Park úgy nyerte el 2013-ban az "Év Legjobb Ipari Parkja" díjat, hogy akkor pusztaságon kívül ott semmi sem volt.

2014-ben, mikor a második ütem fejlesztése az önkormányzati választás után elkészült, akkor Rákossy Balázs nemzetgazdasági minisztériumi arról beszélt, hogy a jó istennek is tetszik a beruházás (mert épp kisütött a nap az átadási ceremónián), másrészt pedig a kormány méltányolandónak tartja a pécsi-baranyai választási eredményeket, és támogatja a beruházási szándékokat.

2015-ben Orbán Viktor ígért befektetőket a területre, de Csizi Péterék 2016 elején is csak várták őket, mint a sült galambot - de azóta is csak a kóró több a területen, mint az egyszeri befektető cég.

A töketlenkedés hátterében egyrészről az áll, hogy a megtelepülni vágyó cégek immár kész üzemcsarnokokat keresnek (ilyeneket tucatjával romboltak le Pécsen 2012-ben a tulajdonosok az építményadó miatt), másrészt a Déli Ipari Park jó része az osztrák hátterű Ipark Pécs Kft. kezelésében áll. A céggel már 2015-ben is folytak az egyeztetések, hogy miképp is lehetne kivásárolni a részesedésükből őket.

A 2017. decemberi közgyűlés egyik előterjesztése szerint az állam fog segítséget nyújtani az utóbbi kérdés lerendezésében.

A dokumentumban az olvasható, hogy bővíteni szeretnék a Déli Ipari Parkot, ezt pedig az állami hátterű Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt. (NIPÜF) fogja végrehajtani. A Déli Ipari Park területének jó része az osztrák hátterű Ipark Pécs és IPP-Airport Invest Kft-k tulajdonában áll (a 189 hektárból 17 hektár csak az önkormányzaté), azonban az előterjesztés szerint öt, együtt 50 hektárnyi területnél tervezi a NIPÜF, hogy azokat még idén megvásárolja a tulajdonosaitól. Ezek a területek közvetetten a magyar állam tulajdonába kerülnek (Orbán szeptemberben lengette be, hogy ipari park kell mindenhova), de továbbra is a Déli Ipari Park részeként fognak működni.

"Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata számára kiemelten fontos, hogy a kormánnyal a Modern Városok Program keretében kötött megállapodásnak megfelelően a város gazdasági teljesítményének fejlesztése érdekében a befektetők számára vonzó piaci környezetet teremtsen, melynek alapja a gazdaságfejlesztéshez szükséges ipari terület biztosítása.

Az önkormányzat ennek megfelelően különösen érdekelt abban, hogy a közvetetten önkormányzati tulajdonú Déli Ipari Park vonatkozó részeinek állami gazdasági társasági tulajdonba kerülésével a jelenleginél sokkal kedvezőbb befektetői környezet kerüljön kialakításra tekintettel arra, hogy az állami szerepvállalás révén az első számú hasznosítási céllá a terület besorolásának és rendeltetésének megfelelő ipari-szolgáltatási-gazdasági hasznosítása kerül, ezzel pedig a jelenleg elsődleges ingatlanhasznosítási cél másodlagossá válik a munkahelyteremtés és a helyi termelés, helyi gazdaságfejlesztés beindítása mögött. Fenti célok és indokok miatt az önkormányzat számára fontos, hogy az ipari park teljes területe a lehető leggyorsabban termeljen hasznot a város és lakói számára azzal, hogy olyan új termelő vállalkozásokat fogad be, melyek a pécsi és baranyai polgároknak teremtenek munkát és megélhetést, illetve a termeléshez kapcsolódó adók és járulékok révén Pécs városának a bevételeit növelik"

- olvasható az előterjesztés egyik mellékletében.

A mellékletből jól látszik, az önkormányzatnak az a célja, hogy a Déli Ipari Park állami tulajdonba kerüljön.