Általános sztrájkot készít elő a szakszervezet

2019. január 2. 14:14 2019. jan. 2. 14:14

Ötezer szignó érkezett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének petíciójára, amely alapvetően a tanárok óraszámáról és illetményéről szól. Azóta sok minden történt a munka világában és a PDSZ körül, például ők voltak az Országos Sztrájkelőkészítő Bizottság kezdeményezői, most pedig az általános sztrájk előkészítésén dolgoznak.

Eddig ötezer aláírás érkezett a PDSZ petíciójára az Eduline cikke szerint.

A PDSZ követelései a következők:

„Állítsák vissza a pedagógusok kötelező óraszámát a közoktatási törvényben korábban rögzítettek szerint, de legfeljebb 22 tanórára!

A pedagógusok illetményét meghatározó vetítési alap automatikusan kövesse a mindenkori minimálbért úgy, ahogy azt az eredeti jogszabály előírta.

A Munka törvénykönyve és egyéb jogszabályok alapján járó többletmunkát minden esetben fizessék ki a munkáltatók!

Legalább 50%-os illetményemeléssel rendezzék az oktatásban közalkalmazotti bértábla alapján besorolt munkavállalók bérét!”

A szakszervezet egyik motorja, Nagy Erzsébet pécsi pedagógus elmondta: a petíció indítása óta történt jó pár finoman szólva érdekesség, ami felrázta a munkavállalókat. A PDSZ derekasan ki is vette a részét a rabszolgatörvény indította folyamatokból. A szakszervezet a többedik tüntetésben való részvételen van túl. Nagy Erzsébettől megtudtuk: a most hétvégére szervezetten bejelentik, hogy szintet lépnek, és megkezdik az országosan területileg és ágazatilag minél kiterjedtebb sztrájk előkészítését, amit úgy hívunk, hogy általános sztrájk.

Azt sem tudja mindenki, hogy a PDSZ kezdeményezésére alakult meg az OSZD, az Országos Sztrájkelőkészítő és Demonstrációszervező Bizottság, amelynek 16 szakszervezet, köztük három konföderáció is tagja. A három konföderációból az egyik a legnagyobb (MASZSZ), egy másik pedig a közszféra szakszervezeteit tömörítő konföderáció (SZEF).

Az OSZD sikerét kevés dolog jelzi jobban, mint hogy a Facebookon már le is tiltották a profilját, így az oldala nem elérhető egyelőre.

A tervek szerint a sztrájkköveteléseket az 5-ei budapesti eseményen ismertetik.

- Ezt követően sztrájkbizottságot alakítunk, és megkérünk minél többeket, hogy ne csak az utcán a tüntetéseken és az útlezárásokon, de a munkahelyeken is segítsék a munkavállalókat elnyomorító intézkedések ellen tett szakszervezeti lépéseket – mondta Nagy Erzsébet.

- Mert sztrájkot a szakszervezet csak szervezni tud, szakértőket tud biztosítani annak érdekében, hogy a felháborítóan megnehezített sztrájk megvalósulhasson, de a munkavállalók helyett nem tudunk sztrájkolni. Márpedig a sztrájk csak sztrájkolókkal lehetséges. Én egyedül el tudok menni valamely jogsértés miatt a bíróságra, de a sztrájk nem ez a magányos harcosos műfaj - tette hozzá.