Átadták a Zsolnay-negyedet a Budai Vámmal összekötő bicikliutat

2020. szeptember 28. 15:17 2020. szept. 28. 15:17

Szeptember 28-án hivatalosan is átadták a Zsolnay-negyedet és a Budai Vámot összekötő új kerékpárutat, ennek apropójából Sík László Lajos önkormányzati képviselő és Csúcs Zoltán, a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. vezérigazgatója tartott online sajtótájékoztatót a bringaút egyik végpontjánál, a Zsolnay-negyed északkeleti bejáratánál.

Az erről hírt adó Pécsma.hu megemlíti, a keleti városrész eddig nem rendelkezett olyan kerékpárúttal, amely biztonságosan összekötötte volna a belvárossal. Ennek megoldására vágtak bele tavaly a “Zsolnay-negyed – Budai Vám kerékpárút megvalósítása” névre hallgató TOP-os projektbe, melyhez 215 milliós támogatást nyert el az önkormányzat az előző vezetés idején. 

A két kilométer hosszú bringaút forgalomba helyezési engedélyét július 13-án adták ki, így egy ideje már használták, a hivatalos átadót azonban most ejtették meg.

Sík László Lajos felidézte, a kerékpárút összekapcsolja a 2017-ben kialakított egyetemvárosi bicikliutat a Zsolnay-negyeden keresztül a keleti városrésszel, így a város kelet-nyugati irányú kerékpáros átjárhatósága jelentős mértékben javul. Az új út fontos mind a zöld, fenntartható közlekedés szempontjából, mint pedig azért, mert az elmúlt években jelentősen megnőtt a biciklizők száma a városban - tette hozzá.

A most átadott bringaút a Zsolnay-negyed északkeleti bejáratánál indul, érinti a Mathiasz János utca északi oldalán a Zsolnay Mauzóleum bejáratát, majd a Diósi út nyugati oldalán folytatódik - ismertette a részleteket Csúcs Zoltán, megjegyezve, a Diósi út keresztezi az Engel János utat, így a projekt során biztonságos csomóponti átvezetés készült el ezen a területen. 

A kerékpárút a Puskin téren a gyárvárosi iskola mellett fut egészen a Meszes-patakig, melyen egy betonelemes kerékpáros híd visz át. A folytatásban a Zsolnay úttal párhuzamosan kerekezhetünk, keresztezve a Névtelen utcát, a Búzavirág utcát, a Dobó István utcát, valamint a Szondi György utcát. 

Csúcs Zoltán hangsúlyozta, a fejlesztés során valamennyi útcsatlakozás és átvezetés biztonságos, akadálymentes kiépítését is megoldották, valamint a meglévő lépcsőket, rámpákat és támfalakat is az új úthoz igazították. A nyomvonal a Zsolnay Vilmos utca – Schroll József út csomópontjában végződik.

Az online sajtótájékoztatón kiderült az is, hogy közel 3 ezer négyzetméternyi zöldterületet rendezésére került sor a projekt során, kihelyeztek 38 kandelábert, elültettek 33 fát, valamint 9 biciklitámaszt is találni.
 

(Címlapkép: Pixabay.com)

Forrás: Pécsi STOP