Átköltöztetnék Weöres Sándor pécsi szobrát, kiakadt a helyi Fidesz

2020. június 25. 15:07 2020. jún. 25. 15:07

Már a tervezésekor többen tiltakoztak ellene, a felavatásakor liszttel öntötték nyakon Weöres Sándor pécsi szobrát. A mostani városvezetés átrakatná a Szent Flórián térre a Király utcáról a szobrot, holott talán a legjobb helye Weöres édesanyjának szülőháza előtt, a Szent István téren lenne.

A napokban jelent meg egy jobboldali gondola.hu-n a hír, miszerint a pécsi városvezetés eltávolíttatná a Kligl Sándor készítette Weöres Sándor-szobrot a Király utca elejéről, és azt a Szent Flórián térre helyeznék át, mondván az ottani kisvendéglő környékén többet mozgolódott a költő pécsi évei alatt, mint a városházánál. A cikk szerint Bognár Szilvia alpolgármester értesítette a tervről a szobrászt néhány hete, aki nem járult hozzá, hogy művét arrébb tegyék a mostani helyéről. 

Weöres Sándor szobra Pécsen, alkotó: Kligl Sándor, 2014 - Fotó: pixabay.com CCO/ArmbrustAnna

Kligl minderről a PécsiÚjság.hu-nak már így számolt be:

"Nagyon megdöbbentem (...) Úgy tűnik, a balliberálisok komolyan veszik a "múltat végképp eltörölni"-eszmét, s a szobor eltávolításával is szeretnének bosszút állni, belerúgni a korábbi pécsi vezetésbe. Maga az indok is elképesztő. Azt írták ugyanis, hogy a Szent Flórián tér azért jobb helyszín a jelenleginél, mert az ottani vendéglátó-egységbe gyakrabban járt a költő, mint abba a kávézóba, amely előtt jelenleg áll a szobra. Azt gondolom, Weöres Sándor ennél többet érdemel, szobra áthelyezése egy kevésbé frekventált helyre a költővel szemben tiszteletlenség."

A témára a Fidesz is ráugrott, a helyi frakcióvezető Csizmadia Péter egy közleményt is kiadott, amelyben arra kérte fel Bognár Szilvia alpolgármestert, hogy a városvezetés ne helyezze arrébb Kligl szobrát ("ezt a stílusában Pécsett egyedülálló és hagyományt teremtő köztéri műalkotást", amelyet már tervezésétől kezdve "nemtelen támadások" értek, és felállításakor "ép ésszel máig fel nem dolgozható motivációktól vezérelve meggyalázták" a frakcióvezető szerint). 

Csizmadia úgy látja, a szobor már "megpihent" a mostani helyén, kedvelt kuriózum a turisták számára, majd arról értekezett, hogy hitviták és egyéni sérelmek ápolása helyett inkább a "józan többség akaratát" képviselje az alpolgármester, és a szobor maradjon ott, ahol most van.

Nem a szobor, hanem a szobrász és a pályáztatás módja ellen tiltakoztak

A szobor kapcsán valóban voltak már tiltakozások a felállítása előtt, azonban nem Weöres Sándor szobra ellen protestáltak, hanem a szobrász, Kligl Sándor ellen, ugyanis Kligl annak az NKA-bizottságnak volt a tagja, amely a szobortámogatásokról döntött. Az egykori Népszabadság cikke szerint a szobrásztól több település is rendelt, így Kligl 23,5 millió forintnyi közpénzhez jutott a 2010-es évek elején az NKA-n keresztül, miközben az "NKA feletti rendelkezési jogot gyakorló minisztérium közigazgatási államtitkárának, Lengyel Györgyinek a férje. Felesége ugyanabban az évben, 2012-ben lett közigazgatási államtitkár, amikor férje bekerült a bizottságba" - olvasható az archív cikkben.

Böszörményi István lisztet szór a Weöres-szoborra az avatáson, 2014. november 11-én. A kép bal szélén Páva Zsolt akkori polgármester - Fotó: Pécsi STOP

Weöres pécsi szobra 18,4 millió forintba került, ebből 5 millió forintot adott az NKA, a többit az önkormányzat állta. A szobrot 2014. november 11-én avatták fel, az avatáson Böszörményi István szobrász liszttel öntötte nyakon a szobrot, mint elmondta, ezzel kívánt a szobor minősége és a pályáztatás körüli botrány ellen tiltakozni. Lapunknak akkor azt is elárulta a protestáló képzőművész, hogy azért használt lisztet, mert az nem károsítja a szobrot, könnyű letisztítani. Böszörményit garázdaság miatt jelentették fel, a Pécsi Járásbíróság figyelmeztetésben részesítette.

A szobor ellen nemcsak Böszörményi, de más pécsi művészek is felemelték szavukat, a Művészeti Kar jelenlegi dékánja, dr. Lengyel Péter anno még egy petíciót is indított, amelyet közel 900-an írtak alá. A petícióban úgy fogalmaztak, tisztelik Weöres Sándort, de a szobor méltatlan a pécsi képzőművészethez, ráadásul az Index cikke szerint a pályáztatás is felettébb sok kérdőjelet vetett fel.

"Pécsen eddig sikerült megőriznie ártatlanságát a közelmúltban az országot elárasztó „posztszocreál”, giccses zsánerszobrok áradatával szemben. Ennek következtében Kligl Sándor szobra nem egyéb, mint vizuális erőszak, seb a város arcán!"

- volt olvasható a petícióban.

A szoborról anno Páva Zsolt fideszes polgármester döntött, mert hogy kedveli Kligl szobrait. 

Az anyja szülői házánál lenne a legjobb helyen a szobor, ha már nagyon rakosgatni kell

Vagyis nem olyan egyszerű Weöres Sándor pécsi szobrának a helyzete, mint ahogy azt most láttatni akarják egyesek. Eleve nem is szobordöntésről, csak áthelyezésről van szó (ugye Pécsen is volt példa szobor-eltüntetésre, elég csak a dr. Doktor Sándor-szoborra gondolni, melyet a fideszes önkormányzat az első cselekedetei között vitetett el a Nagy Jenő utcából egy a város kezelésében álló telephelyre - holott a 90-es években, mikor ugyancsak fideszes vezetésű volt a város, nem zavarta őket).

Való igaz, a Szent Flórián tér kiesik a turisztikai útvonalból (noha arrafelé lehet rövidíteni a Király utcáról az Ágoston tér felé), és ha nagyon ragaszkodunk ahhoz, hogy a szobornak olyan helyen kell állnia, amelynek némi köze van Weöres Sándorhoz (mostani helyének ugyanakkor nem nagyon van ilyen kötődése), akkor a legcélszerűbb helyszínként vagy az Apáca utcai régi városi könyvtár, vagy pedig - és leginkább - a Szent István tér jöhet szóba.

Ugyanis a Szent István téren a Jelenkor 2013-as cikke szerint ott áll a Blaskovich-ház, amely Weöres édesanyjának, Blaskovich Máriának a szülőháza, a költő gyermekkorában sok időt töltött nagyapja, Blaskovich István táblabíró otthonában.

A Pécsi Napló 1903. október 25-ei számában megjelent gyászhír szerint "felső eőri idősebb Nagy Ferencz földbirtokos, országgyűlési képviselő" lányánál (alsó- és felsőeőri Nagy Kornélia) és annak férjénél, Blaskovich István pécsi ítélőtáblai elnöknél élt már huzamosabb ideje halála előtt, a temetési menet pedig a Scitovszky tér 11. alatti gyászházból indult. 

Gyászháznak abban az időben azt a házat hívták, ahol a haláleset történt, a Scitovszky tér megnevezés pedig a Szent István teret takarja. Vagyis, ha azóta nem számozták újra a tér házait, akkor Weöres Sándor nagyapjának háza a mostani Szent István tér 11. lehetett. 

Apró érdekesség, a házzal srégen szemközt áll a Leőwey Klára Gimnázium, amelynek kerítésfalán a következő feliratot lehet látni:

Fotó: Pécsi STOP

Szerző: V.G.

Címlapi kép: pixabay.com CCO/ArmbrustAnna

 
Forrás: Pécsi STOP

@ifmobil
@endmobil