Atomtemető: lengyel cég végezheti a felmérést a Nyugat-Mecsekben

2020. október 4. 12:03 2020. okt. 4. 12:03

Kicsivel kevesebb, mint egymilliárd forintért fognak méréseket végezni a Cserdi-Bükkösd-Boda térségben, miközben a tervezett nagy aktivitású atomhulladék-tároló ellen Pécsen tavaly decemberben fogadott el a közgyűlés egy tiltakozó nyilatkozatot.

A Napi.hu cikke szerint a lengyel Geofizyka Toruñ S.A. végezhet a Nyugat-Mecsekben nagyfelbontású, 3D reflexiós szeizmikus méréséket, ugyanis ez a cég lett a nyertese a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. (RHK) nyílt közbeszerzésén.

A cég nettó 985 millió forintos ajánlattal lett befutó, a közbeszerzés eredetileg becsült végösszege 1 milliárd 23 millió forint volt. A tenderen az Acoustic Geofizikai Szolgáltató Kft. is elindult. A nyertes céggel szeptember 17-én kötötték meg a szerződést az uniós közbeszerzési értesítőben (TED) olvashatóak szerint.

A nyertes cégnek a Nyugat-Mecsekben, Cserdi-Bükkösd-Boda térségében kell 49 négyzetkilométeren lefolytatni a vizsgálatokat, a cikk szerint a forráspontok száma 15 660, ezek 65 százalékát vibrátoros, míg 35 százalékát robbantásos jeladással vizsgálják majd.

Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője, pécsi országgyűlési képviselő ennek kapcsán a Facebook-oldalán arról írt, hogy miközben Orbán Viktor 2015 tavaszán megígérte, hogy nem lesz aomtemető Pécs mellett a pécsiek és a környéken élők megkérdezése nélkül, aközben a kutatások egyre folynak és a kormány "milliárdokat éget el" erre a célra.

Keresztes a bejegyzésében kitért arra is, hogy a pécsi önkormányzat tavaly decemberben LMP-s javaslatra tiltakozó nyilatkozatot fogadott el a Boda térségébe tervezett nukleárishulladék-tároló és a mecseki uránbányászat újraindítása ellen.

"Látható, hogy mindez a kormányt nem érdekli és tovább tervezgeti a veszélyes és rendkívül drága atomtemető Pécs mellé telepítését!

A megye fideszes országgyűlési képviselői, Nagy Csaba és Hoppál Péter semmit nem tesznek a választókerületükbe tervezett atomtemető ellen, a kormány pedig arra játszik, hogy az emberek belefáradnak a tiltakozásba és a végén majd megvalósul a beruházás"

- olvasható a bejegyzésben. Keresztes a posztja végén még megígérte, hogy továbbra is felszínen fogják tartani az ügyet, és ismételten felszólítják Orbán Viktort arra, hogy tartsa be az öt éve tett ígéretét, és kérdezzék meg a pécsieket a tervezett atomtemető kapcsán.

 

Címlapkép: A kővágószőlősi egykori uránbánya aknatornya - Fotó: Pécsi STOP

Forrás: Pécsi STOP/napi.hu