Átvilágítás: 13 év után félmilliárd forintos ingatlanvagyont szerez vissza a város

2022. január 18. 12:08 2022. jan. 18. 12:08

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt újabb feljelentés született egy hosszú, évek óta húzódó ügyben. A gyanú szerint csaknem félmilliárd forintnyi követelést nem sikerült több mint 10 évig érvényesítenie a városi vagyonkezelő korábbi vezetőinek. A régi és bonyolult ügylet részleteit a pécsi önkormányzati cégek átvilágítását végző szakértők derítették fel, és sikerül köddé válása előtt a félmilliárdos ingatlanvagyont is megszerezni - közölte a pécsi városvezetés lapunkkal.

Az ügy 13 éve kezdődött

Az ügy még 2008-ban kezdődött. A PVh jogelődje, a Pécs Holding Zrt. és egy befektető kötött szerződést a Búza téri kispiac területének fejlesztésére. A konstrukció lényege az volt, hogy a fejleszteni kívánt telket az önkormányzat vagyonkezelője biztosítja, a vállalkozó pedig lakóingatlanokat és egy közel 1000 négyzetméteres üzletházat épített volna a befektető Pécs Holding részére.

Az eredeti szerződést összesen 6 alkalommal módosították. Az önkormányzat befektetése egészen mostanáig nem térült meg. Sőt, a szerződések módosításával több alkalommal is kamatról, kötbérről mondtak le az önkormányzat vagyonkezelő cégének volt vezetői, miközben az ingatlanfejlesztésre létrehozott projektcégek hálója, és azokban az önkormányzati tulajdon egyre követhetetlenebbé vált.

A projektcégek hálójában

2008

Létrejön az eredeti keretmegállapodás a Pécs Holding (a későbbi Pécsi Vagyonkezelő) és a Minerva-Udvar Kft., mint vállalkozó között. Az első szerződés szerint az ingatlanfejlesztésnek 2012-ben le kellett volna záródnia, azonban az eltelt több mint 12 év alatt a várt beruházás nem valósult meg.

A Pécs Holding és a Minerva-Udvar Kft. ebben az időben közös projektcéget hozott létre, ez volt a Pécsi Kispiac Kft. A Pécs Holding ide apportálta a fejlesztés alapjául szolgáló ingatlanokat, cserébe 99% részesedése volt a projektcégben, szemben a Minerva-Udvar Kft. 1%-ával.

Hogyan lesz egy nagy értékű telekből fedezetlen és behajthatatlan követelés? A telket a Pécs Holding biztosította a projekthez, a Minerva-Udvar pedig 465,5 millió forinttal lett adósa a Pécs Holdingnak azáltal, hogy a telket tulajdonló projektcég - a Pécsi Kispiac Kft. – Pécs Holdingos üzletrészét megvásárolta. Az üzletrészvásárlás azonban valós pénzmozgás nélkül történt, tehát az ügylethez pénzre nem volt szükség. Ezt követően a tulajdoni viszonyok megfordultak, a Pécs Holding 1%-a állt szemben a Minerva-Udvar Kft. 99%-ával. A város tulajdonából szempillantás alatt kikerült egy értékes belvárosi ingatlan anélkül, hogy az ügyletből a városnak bevétele származott volna, vagy akár csak bármilyen biztosítéka lett volna a megtérülésre.

A vállalkozó, az így keletkezett adóságot – az elképzelés szerint – a felépítendő ingatlan néhány üzlethelységének tulajdonba adásával, illetve 53 millió forint egyéb úton való teljesítésével egyenlítette volna ki 4 év alatt.

2010

A vállalkozó az ingatlanfejlesztést több ütemre (Déli, Északi és Keleti területekre) darabolja, ezért a Pécsi Kispiac Kft. mellett létrejön három újabb projektcég: a Dél-keleti Pécsi Kispiac Kft., a Dél – Nyugati Kispiac Kft. és a Keleti Pécsi Kispiac Kft. A Pécs Holding utódja, a PVh Zrt. mindegyikben 1%-os üzletrésszel rendelkezett.

2010-ben már túl vagyunk az eredeti szerződés 3. számú módosításán is. Ebben az időben megfogalmazódik annak az aggálya, hogy a Minerva-Udvar Kft. vagy valamely projektcég csődje esetén a vállalkozó, a Pécs Holding követelését nem tudja teljesíteni.

Ennek ellenére a Pécs Holding valós biztosítékot nem kapott az üzletház megépítésével kapcsolatban, fedezetlen maradt az ügylet, ugyanakkor a teljesítési határidőket eltolták.

2017

Eltelt közel 10 év és egy újabb határidőmódosítással (5. számú módosítás) a felek 2020.07.14. napjában határozták meg a projektzárást. Az új időpontot egyébként az épületek energiaellátásának modernizálásával indokolták. A Pécs Holding lassan 10 éves követelése továbbra is kiegyenlítetlen.

2017-2019

Az említett projektcégekben, mint kiderült, már nincs is ingatlanvagyon. Ezeket ugyanis három újonnan létrehozott cégekbe - MILDAM Kft., VITLAND Kft., LEPBILD Kft. - juttatta a Minerva-Udvar Kft., az önkormányzati vagyonkezelő tudta nélkül. Ezen cégekkel a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt-nek korábban semmilyen szerződéses kapcsolata nem volt. Felmerül a kérdés, hogy a közel 500 millió forintos követelés akkor kivel szemben érvényesíthető?

Arra, hogy az önkormányzati érdekeltségnek mennyire nem volt semmilyen biztosítéka, két nagyösszegű hitelfelvétel a legjobb példa. A MILDAM és a VITLAND tulajdonlása idején 2017-ben 50, majd 2018-ban további 495 millió forintos hitel jelzálogjogát, elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeztek be az eredetileg városi tulajdonú telekre. Mindez nem történhetett volna meg, ha a PVh a korábbi szerződési rendelkezések szerint biztosítékot kér a befektető(k)től.

Szerződésmódosításokon át veszett el a kötbér

Az eredeti szerződés alapján 2012-re véget kellett volna érnie a projektnek úgy, hogy az önkormányzat vagyonkezelő cége mintegy 1000 négyzetméteres üzletházzal gazdagodik. Azt, hogy a kivitelező cég újra és újra mentesült a kötbérek, kamatok megfizetése alól, 2019-ig összesen 6 szerződésmódosításnak köszönheti.

2009

A Pécs Holding azon túl, hogy a telket ellenérték nélkül átadja a vállalkozónak, további 23 millió forint tagi kölcsönt fizet be a Pécsi Kispiac Kft-be, hogy a projekt el tudjon indulni. A követelést kamatokkal együtt 35,4 millió forinton tartották nyilván 2020-ban, visszaszerzésére a Pécs Holding utódjának vezetői nem tettek érdemi erőfeszítést.

2010

Az 4. módosítás a teljesítést 6 év 6 hónapban rögzíti, és rendelkezik a jelzálogalapításról. Egyik sem teljesült.

 

2017

A 5. módosításkor az érintettek már tisztában voltak azzal, hogy a Minerva-Udvar Kft. saját üzleti hasznára épít és értékesít lakóingatlanokat több százmillió forint értékben, de a PVh felé fennálló (még mindig fedezetlen) adósságát nem egyenlíti ki. Ennek ellenére a módosítás létrejött, az önkormányzat közgyűlésének jóváhagyása mellett.

 

 

2019

A 6. módosítással a PVh Zrt. – az önkormányzat közgyűlésének jóváhagyása nélkül –  kötbérről mondott le, és 2022 júliusára módosította a befejezés határidejét.

2008. és 2019. között több millió forint kötbér- és kamatfizetés alól mentesült a Minerva-Udvar Kft, ugyanakkor a vállalkozó több százmillió forintos bevételre tesz szert azáltal, hogy az ingyen megszerzett területen felépített lakásait folyamatosan értékesíti.

 

Üzletház nincs, ingatlanvagyon nincs, pénz nincs

 

2021. novemberéig, 13 év elteltével:

 

·       a projekt területén legalább 5 lakóház megépült és értékesítették is őket, de a telket biztosító önkormányzati cég követelését nem egyenlítették ki;

·       csaknem félmilliárd forintnyi közvagyon nem térült meg, ennek érdekében a PVh korábbi vezetése semmilyen érdemi intézkedést nem tett, sőt közreműködött a határidők hosszabbításában;

·       a tagi kölcsön és kamatai nem térültek meg az eltelt több mint 10 év alatt, de a PVh korábbi vezetői a projekt határidejének többszöri módosításával több alkalommal kötbérről és kamatkövetelésről is lemondtak;

·       az eredeti projektcégből kikerült a vagyon, és a Pécsi Kispiac Kft. négy kisebb cégre bomlott, majd új, addig ismeretlen cégek szerezték meg a fejlesztési területet;

·       a beruházással érintett ingatlanok már nem is az eredeti vállalkozó, a jelenleg már off-shore hátterű Minerva-udvar Kft. tulajdonában vannak, azon három, korábban ismeretlen cég szerzett ráépítéssel tulajdonjogot;

·       a város szempontjából teljesen sikertelen 12 év alatt a PVh csaknem félmilliárdos követelésének nem volt semmiféle biztosítéka, fedezete.

 

Feljelentés született, és megszületett a megoldás is

A fentiek okán különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt született feljelentés. Ezzel együtt is megoldódik a régi és kusza ügy. Az igen hosszú tárgyalási folyamat végén a jelenlegi tulajdonos cégek képviselőivel sikerült a PVh-nak új megállapodást kötni, a vagyonrendezéshez a cégek pozitívan álltak. Pécs közgyűlése 2021. novemberben döntött arról a javaslatról, amely szerint

·       a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. számára valódi értéket nem képviselő vagyonelemeket érdemi ingatlanterületekkel váltják ki, ezek értékét emelni is sikerült

·       ez az emelés némileg kompenzálja a korábbi PVh-vezetés idején elengedett kötbéreket, kamatigényeket

·       22,7 millió forintot is kap teljesítésként a PVh Zrt.

·       csaknem 4 millió forintért megvásárolják a PVh 1%-os üzletrészeit is a mára kiüresedett projektcégekből

·       az önkormányzat vagyonhasznosító cége 512,7 millió forint összértékű ingatlanvagyonra tesz szert

·       ezek az ingatlanelemek a PVh saját bevételeit tudják növelni.

 

A PVh jelenlegi vezetése a novemberi közgyűlési döntést követően tavaly év végén meg is kötötte a fenti célok érdekében azokat a szerződéseket, amelyek az önkormányzati vagyon megtérülésének garanciáit jelentik.

 

Forrás: Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata