Átvilágítás: közvádas eljárás indul

2023. január 23. 09:38 2023. jan. 23. 09:38

Vádlottként áll bíróság elé a Zsolnay Örökségkezelő NKft. egyik volt gazdasági igazgatója 2023 tavaszán, ráadásul közvádas eljárásban. Ez az első ügy, amelyben a 2019-ben útjára indított pécsi önkormányzati átvilágítás nyomán a hatóságok emelnek vádat. Az ügyészség szerint az ügy két vádlottja csaknem 14 millió forinttal rövidítette meg az önkormányzati céget - közölte sajtóközleményben a pécsi önkormányzat.

“Mint ismert, Péterffy Attila, Pécs polgármestere 2019-es megválasztása után szinte azonnal útjára indította a pécsi önkormányzati cégek és intézmények jogi és gazdasági átvilágítását. A dr. Bodnár Imre vezette, 14 jogászból álló csapat a munka során eddig 34 gyanús ügyet tárt fel és 25 feljelentést tett az előző, fideszes városvezetés idején történt esetekben. Az átvilágítás által feltárt visszaélések teljes elkövetési értéke meghaladja a 2,5 milliárd forintot, a hatóságok eddig közel 360 millió forintot vettek zár alá. Szintén az átvilágítás eredménye, hogy 711 millió forintnyi közvagyont sikerült visszaszerezni a pécsiek közösségének” - írják

 

Az átvilágítások nyomán összesen 6 ügyben már zajlanak pótmagánvádas eljárások. Ezekben az ügyekben a hatóságok lezárták a nyomozást, így Pécs város önkormányzata maga képviseli a vádat a bíróság előtt.

 

Közvádas eljárásban, azaz úgy, hogy maga az ügyészség emelt vádat az ügyben, elsőként egy a Zsolnay Örökségkezelő NKft-hez kötődő feljelentés jut el a bírósági tárgyalások szakaszáig.

 

Az ügy részletei a pécsi átvilágítás hivatalos honlapján olvashatók:

https://elszamoltatas.pecs.hu/ugyek/zsolnay-shop-profitjat-is-kiszerveztek.html.

 

A történtek lényege röviden: 

 

az elsőrendű vádlott, a Zsolnay Örökségkezelő egyik volt gazdasági igazgatója a vád szerint valótlan tartalmú számlákat igazolt le a másodrendű vádlott részére. A számlákat a másodrendű vádlott az ügyészség szerint egy olyan tevékenység ellenében – „szakmai felügyeleti díj” – állította ki, amelyet a porcelántárgyakat árusító Zsolnay Shopnál valójában nem végzett el. A tevékenységért a Zsolnay Örökségkezelőnek a porcelánárusításért járó bizományosi díj 94%-át fizették ki 17 hónapon keresztül a másodrendű vádlottnak, így az ügyészség szerint nettó 13,7 millió forinttal rövidítették meg az önkormányzati céget.

A volt gazdasági igazgatót és a vállalkozót üzletszerűen elkövetett, jelentős vagyoni hátrányt okozó gazdasági csalással és hamis magánokirat felhasználásával vádolják. A Zsolnay Örökségkezelő két korábbi vezetője más, pótmagánvádas ügyben is érintett. 

 

Forrás: Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata