Augusztustól megszűnhet a Kaposvári Egyetem

2020. április 2. 07:15 2020. ápr. 2. 07:15

Egy Semjén Zsolt által jegyzett törvénymódosítás szerint betagozódna a gödöllői Szent István Egyetem alá, ami agrárképzéssel foglalkozik, és többek közt a keszthelyi Georgikont is vinné. Nagy kérdés, hogy mi lesz a művészeti, pedagógiai és gazdasági képzésekkel a somogyi megyeszékhelyen.

A Kapos-T független lap szúrta ki, hogy Semjén Zsolt KDNP-s miniszterelnök-helyettes eléggé serénykedett március 31-én, keze munkáját "dicséri" a T/9920-as törvényjavaslat is, amely a felsőoktatási intézmények között végezne átszervezést. 

A javaslat dél-dunántúli régót érintő intézkedése az lenne, hogy idén augusztus elsejével a Kaposvári Egyetem a gödöllői Szent István Egyetembe olvadna bele, ha megszavazza a Parlament Semjén beadványát.

Ez így szerepel a javaslatban (az Nftv a nemzeti felsőoktatásról szóló törvényt jelenti):

"(3) Az Nftv. 115. §-a a következő (30) bekezdéssel egészül ki: 

„(30) 2020. augusztus 1. napjától a Kaposvári Egyetem és a Szent István Egyetem összeolvadásával a Szent István Egyetem jön létre.”

Vagyis a Kaposvári Egyetem a jelenlegi tervek szerint névutód nélkül olvadna bele az agrár-irányvonalú gödöllői intézménybe. 

A Kapos-T arra is felhívta a figyelmet, hogy korántsem várható az, hogy a művészeti, pedagógiai és gazdaságtudományi kar helyzete rendezett lesz, ugyanis a törvényjavaslat egy másik részében világosan olvasható, hogy a kormány a gödöllői intézmény alá terelné be az agrártudományi profilú más felsőoktatási intézményeket, míg például a Szent István Egyetemhez tartozó építész kart az Óbudai Egyetemhez szerveznék át. 

"(27) 2020. július 31. napjától az Eszterházy Károly Egyetem Agrártudományi és Vidékfejlesztési Kara az Eszterházy Károly Egyetem szervezetéből kiválik és a Szent István Egyetem szervezetébe olvad be.

(28) 2020. július 31. napjától a Pannon Egyetem Georgikon Kara a Pannon Egyetem szervezetéből kiválik és a Szent István Egyetem szervezetébe olvad be.

(29) 2020. július 31. napjától a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kara a Szent István Egyetem szervezetéből kiválik és az Óbudai Egyetem szervezetébe olvad be.”

 

Egy homogén agrár-profilú egyetem alá pedig nem nagyon férnek a művészeti és egyéb képzések a lap sommázata szerint.


Szerzői megjegyzés: a művészeti képzés elférne Pécsen, hiszen a PTE Művészeti Karán a képző- és zeneművészet a fő irányvonal, míg a kaposvári Rippl-Rónai Művészeti Karon a vizuális képzések és a színművészet kapott nagyobb hangsúlyt.

 

Szerző: V.G.

Forrás: Pécsi STOP/Kapos-T