Az elsőajtós felszállási rend részleteiről adott tájékoztatást a Tüke Busz

2022. szeptember 30. 12:03 2022. szept. 30. 12:03

A menetjegy-és bérletellenőrzések során gyakran kerül előtérbe az elsőajtós felszállási rend alkalmazásának, valamint a járatokon a menetjegy érvényesítésének szabálya - írja közleményében a Tüke Busz Zrt.

A forgalmi helyzet függvényében az autóbuszvezetőnek van lehetősége mérlegelni és eltérni az elsőajtós felszállási rend alkalmazásától – az induló és végállomások kivételével – 6.30 és 8.00 óra közötti időben. A forgalmi szituációk mellett azonban az időjárási helyzet is indokolhatja, ha az autóbuszvezető a hátsó ajtókat az elsővel azonos időben, egyszerre nyitja az autóbuszmegállókban, pl. esős, szeles időjárás esetén.

 

Az elsőajtós felszállási rend szerint az autóbuszokra fő szabályként az első ajtónál kell felszállni, míg pl. a kerekesszékkel és a babakocsival közlekedő utasok számára a kijelölt (második) ajtónál van erre lehetőség. A Tüke Busz Zrt. azt kéri utasaitól, hogy leszálláshoz minden esetben a hátsó ajtókat vegyék igénybe, így az új felszállók is gyorsabban és könnyebben találnak helyet maguknak az autóbuszon. 

 

A Tüke Busz Zrt. felhívja a figyelmet, hogy utazás megkezdésekor a bérletet, illetve az utazásra jogosító igazolványt, igazolást jól látható módon fel kell mutatni a jármű vezetőjének, a papír alapú, előre váltott, vagy az autóbuszvezetőnél vásárolt menetjegyet a vezetőfülkénél lévő jegykezelő készülékkel, a mobiljegyet a mobil-alkalmazással a jármű ajtaján, vagy az autóbuszvezető fülke közelében elhelyezett kód beolvasásával érvényesíteni kell. A társaság közleményében megerősíti, hogy a hátsó ajtóknál található jegykezelők csak egyedi esetekben (pl. babakocsival, kerekesszékkel történő utazás) használhatóak.

 

A Tüke Busz Zrt. azt kéri, legyünk figyelemmel egymásra utazásunk során és segítsük utastársainkat a fel-és leszállásban!

Nyitókép illusztráció, forrás: BKK