Az idei évben szeptember 19-én tartják a máriakéméndi kegyhelyen a német búcsút

2021. szeptember 14. 08:19 2021. szept. 14. 08:19

A máriakéméndi búcsújáró kegyhely kialakulása az 1740-es években kezdődött, amikor 5 kislánynak megjelent Szűz Mária, a régi, akkor még romos középkori templom mellett.

 A jelenést követően ezrek sereglettek ide és a zarándokok adományaiból megkezdődhetett a ma is álló barokk kegytemplom felépítése, az eredeti 15. századi gótikus szentély meghagyásával. A templom 1753-ra fel is épült, a teljes belső berendezés az 1760-as években vált véglegessé. 1773. augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napjára XIV. Kelemen pápa kegyhellyé nyilvánította és teljes búcsú joggal ruházta fel a templomot. Akkortól egészen a 20. század közepéig évente 7 búcsút tartottak. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!     

Mária ünnepeken ma is megtelik hívekkel a templom. Bár a Dél-Dunántúlon jelentős a német ajkúak száma, német nyelvű mise csak kevés helyen van. Ezért minden évben Baranya megye falvain túl, sokan jönnek Tolna megyéből is, különösen Bonyhád, Szekszárd és Paks térségéből.

Az idei esztendőben a németek búcsúja az Eucharisztikus Kongresszus miatt módosított időpontban, a szokottnál később, szeptember 19-én, vasárnap kerül megrendezésre.

Ez is érdekelhet: Múltba repítő kalandok Pécsett, a Kulturális Örökség Napjain

Az eseményre 11.45-kor Szederkényből gyalogos zarándoklat indul, melyhez Máriakéménden 14.00 órakor lehet csatlakozni. Így ér ki a menet a kegyhelyre.

Az ünnepi szabadtéri német nyelvű szentmise 14.30-kor kezdődik, majd kulturális műsorokkal folytatódik a búcsú programja. A búcsú ideje alatt a templom udvarán árusok kínálják termékeiket - derül ki a szerkesztőségünk részére megküldött közleményből. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!