Az MSZP előválasztási jelöltje szerint tisztességes nyugdíj jár az időseknek

2021. július 24. 08:01 2021. júl. 24. 08:01

A nyugdíjminimum megemelése, a 13. havi nyugdíj visszavezetésének folytatása, az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése és olyan nyugdíjemelési rendszer bevezetése, amivel mindenki jobban jár. Ezekről beszélt Koltai Péter, az MSZP-P Baranya 04-es (Nyugat-baranyai) előválasztási képviselőjelöltje egy Facebookra feltöltött videóban, hiszen többek közt ezek is szerepelnek a szocialista párt előválasztási programjában.

Koltai Péter a videó elején elmondta, hogy a választókörzetet járva nagyon sok nyugdíjassal találkozott az elmúlt időszakban. Közülük többen elmondták, hogy komoly problémát jelent számukra, hogy a nyugdíjukból a hó végéig a költségeiket ki tudják fizetni. Ezt tetézi az is, hogy az elmúlt időszakban az infláció megindult felfelé és az árak a piacon és az üzletekben is meredeken emelkednek.

Szerinte nagyon fontos, hogy az MSZP "Kormányváltást! Korszakváltást!" címet viselő előválasztási programja külön figyelmet szentel a nyugdíjasoknak.

,,Egy élet becsületes munkája után, egy ledolgozott élet után, olyan nyugdíjat kapjanak az emberek, amiből meg tudnak élni a nyugdíjas éveik alatt is!" - fogalmazott a képviselőjelölt.

Ezután a videóban elmondott néhány programpontot, mellyekkel jobban járnának a kormányváltás után a nyugdíjasok:

  • 13 éve nem emelték meg a nyugdíjminimumot, amin az MSZP változtatni fog, 28.500 forintról 70.000 forintra fogja emelni.
  • Az alapvető élelmiszerek áfáját 27 százalékról 5 százalékra fogják csökkenteni.
  • Folytatják a 13. havi nyugdíj visszavezetését.
  • A nyugdíjemelések kiszámításánál nem a jelenlegi inflációkövető módszert, hanem az infláció mellett a bérek emelkedését is figyelembe vevő svájci indexálást fogják alkalmazni. Erre mondott is néhány példát a videóban: 

 Ezeket a nyugdíjemelési példákat mondta el:

  • a jelenlegi 70.000 forintos nyugdíj esetén az emelés 2100 forint helyett több mint 5700 forint lenne,
  • a jelenlegi 100.000 forintos nyugdíj esetén az emelés 3000 forint helyett több mint 6600 forint lenne,
  • míg a jelenlegi 150.000 forintos nyugdíj esetén az emelés 4500 forint helyett több mint 8000 forintot emelkedne.

 

A videóban elmondta azt is, hogy az MSZP létrehozott egy nyugdíjkalkulátort, melyben bárki egyszerűen kiszámolhatja, hogyan változna a nyugdíja a kormányváltás esetén. A nyugdíjkalkulátor IDE kattintva érhető el, a szocialista párt korábban pedig ebben a videóban mutatta be:

 

A videó melletti szövegben azt a szomorú tényt is leírta Koltai Péter, hogy sajnos az alacsony nyugdíjak az országos átlagnál is jobban sújtják Nyugat-Baranyát. A meglévő statisztikák szerint nagyjából 450 ezer idős honfitársunk él országszerte, aki a megélhetési minimumnál kevesebb nyugdíjat kap. 

Forrás: Koltai Péter Facebook