Az önkormányzat folyamatosan kommunikál a pécsi cégekkel.

2021. január 20. 14:26 2021. jan. 20. 14:26

Sajtóközleményben tudatja a pécsi önkormányzat, hogy kiemelten fontosnak tartja a folyamatos kapcsolattartást és információ áramlást a pécsi cégek és az önkormányzat között. Ennek okán a jövő héten újabb kérdőívben fordul a városban működő cégek felé.

A pécsi önkormányzat szakértők bevonásával első ízben 2020 nyarán küldött ki kérdőíveket a pécsi vállalkozásoknak. Ruzsa Csaba, Pécs gazdaságért felelős alpolgármestere emlékeztetett: ennek a felmérésnek köszönhetően tudta az önkormányzat előre, pontosan mérni például azt, hogy milyen hatással lesz a koronavírus a pécsi vállalkozások lehetőségeire, és így az önkormányzat iparűzési adóbevételére.

Az önkormányzat azóta nagyobb pécsi cégek fejlesztési potenciáljával kapcsolatban is indított egy felmérést, az Agrárkamarával közös kérdőívben pedig arra keresi a választ: milyen infrastrukturális és egyéb fejlesztések segítenék a jövőben a pécsi és környékbeli kistermelőket abban, hogy eljussanak a pécsi piacokra.

- Pécs vezetése fontosnak tartja a folyamatos kapcsolattartást és információáramlást az önkormányzat és a gazdasági szereplők között – mondta Ruzsa Csaba. – Ennek érdekében a jövő héten újabb online kérdőív kitöltésére invitáljuk a pécsi vállalkozásokat.

Az alpolgármester elmondta: a kérdőívnek, amelyet az önkormányzat Gazdaságfejlesztési Főosztálya a Helyi Gazdasági Válságkezelő Tanács bevonásával készített, két fő célja van.  Egyrészt arra keres választ, hogy miként tervezik a pécsi vállalkozások a járvány utáni újranyitást, hogyan látják a terveiket. Ezekre az alapadatokra azért van szükség, hogy a város reálisan tudja megítélni idei költségvetési helyzetét. 

A másik fontos cél, hogy kiderüljön: milyen eszköztárral készüljön Pécs a 2021-27-es Európai Uniós ciklusra annak érdekében, hogy a pécsi kis- és középvállalkozásokat helyzetbe tudja hozni, valóban hatékonyan tudja fejlesztésekhez, forrásokhoz segíteni őket.

 

- Több pécsi cég javaslatára már folyamatban van helyi szabályzatok módosítása, de fontosnak tartjuk, hogy ezeket a szabályozásokat külön megvizsgáljuk a 2021-27-es Uniós ciklus kapcsán is – így Ruzsa Csaba. – Rákérdezünk arra is, hogy adminisztrációs könnyítéseket, infrastrukturális fejlesztéseket igényelnek-e a cégek.

Érdekes lehet az is, hogy igénylik-e a helyi vállalkozások, hogy segítsünk termékeik bemutatásában, kommunikációban, esetleg csarnoképítéssel vagy bérbeadással, hogy igényelnek-e rendszeres tájékoztatást az uniós pályázati lehetőségekről. Látnunk kell továbbá, hogy a kkv mércével mérve jelentős, 40-50 fős kapacitásbővítést tervező kisebb vállalkozások részére készülnünk kell-e valamilyen plusz támogatási konstrukcióval azért, hogy uniós fejlesztésekbe kezdhessenek.

 

Az önkormányzat a kérdőivek kapcsán a tavalyi gyakorlatot követi: a nagyobb pécsi foglalkoztatókat közvetlenül is megkeresi, a többi vállalkozást pedig online csatornákon kéri meg, hogy töltsék ki az űrlapot.