Az önkormányzat bőkezűen támogatta Kővári alapítványát

2019. szeptember 28. 15:21 2019. szept. 28. 15:21

A minap jelent meg a Momentum szóvivője, Nemes Balázs közösségi oldalán némi számítás azt illetően, hogy mennyire független Kővári János, a Fidesz leghűségesebb civilje. A pécsi önkormányzat is sokkal segíti Kővári alapítványát.

Nemrég írtunk arról, hogy Vicze Csilla, a független pécsi polgármesterjelölt, Péterffy Attila egyik leghangosabb kritikusa havi 40 ezer forintot kap a pécsi fideszes önkormányzattól. Vicze 2016-17-ben az ÖPE színeiben politizált a pécsi önkormányzatban, a tubesi radar nagy ellenzője volt, de a város alá tervezett uránbánya és a kertjeink végébe álmodott atomtemető ügyében már nem hallatta a hangját. Valamiért a fideszes polgármesterjelölt ellenlábasát viszont újra és újra megtalálta magának.

Pénzt kapott a fideszes önkormányzattól Vicze Csilla utódja is. Ő már havi bruttó 150 ezerért segítette a jobboldali városvezetés munkáját.

Na de mi a helyzet Kővári Jánossal, a Fidesz legeslegkedvencebb civiljével, aki akkor sem tudott igazán haragudni a jobboldali önkormányzatra, és fordítva, amikor az utóbbi éppen látszatvizsgálatot rendelt el a civil ügyletek körül? Aki majdnem nagyonfüggetlen polgármesterjelölt lett, de aztán csak beállt Vári mögé, és akinek most alpolgármestereként rebesgetik, ha győz a narancsos oldal?

Erre nézve a Momentum végzett számításokat.

Mint ismert, Kővári a fogyatékkal élő személyeken segítő Kerek Világ Alapítvány kuratóriumi titkára, a szervezet kuratóriumi elnöke egyébként nem más, mint Páva Zsolt polgármester.

Kővári saját, a pecs.hu-n található vagyonbevallása szerint - amelyben ügyvezetőként emlékezik meg magáról –  havi bruttó 567 000 forintot kap a Kerek Világ Alapítványtól. Ez 12 hónappal felszorozva 6,804 millió forintot jelent.

Az alapítvány 2018-as közhasznúsági beszámolója szerint tavaly az alapítványnak 255,2 millió forintos bevétele volt, amelyből 244,57 millió forint támogatásokból érkezett be (és ebből kicsivel több mint 2 millió forint volt adomány). Ebből az összegből 101,96 millió forint ment el személyi jellegű ráfordításokra, a vezető tisztségviselők juttatásai 6,865 millió forintot tettek ki 2018-ban. 2017-ben viszont még csak 6,804 millió forint volt a vezetők juttatása, ami pont megegyezik azzal az összeggel, amelyet akkor kapunk, ha a Kővári János vagyonbevallásában szereplő havi bruttót 12-vel felszorozzuk.

Az alapítvány több helyről kapott támogatásokat, a közhasznúsági beszámolóból az is kiderül, hogy mire mentek ezek az összegek (közel fele, mint feljebb már jeleztük, személyi jellegű ráfordításokra, magyarán bérekre ment el).

Az alapítvány a pécsi önkormányzattól két támogatást is kapott, az első 9,399 millió forintot tett ki, amelyből 8,02 milliót egy fő gyógytornász és 4 fő gondozó munkabérére és járulékaira fizettek ki. 

A másik, 9,99 millió forintos önkormányzati támogatásból 7,861 millió forint "az intézményvezető, 1 fő szociális gondozó munkabér és járulék költségét, valamint egy terápiás dolgozó megbízási" díjára fordítottak. Az ugyanakkor a beszámoló ezen részéből nem derül ki, hogy ki lehet az az intézményvezető, aki ebből a bérét kapta, de az látható, hogy a vezető tisztségviselőkre fordított személyi juttatás 2017-ben épp ugyanannyi volt, mint amennyit bruttóban 12 hónapra felszorozva Kővári János keresett ügyvezetőként az alapítványnál.

Mi leszünk az utolsók, akik azt mondják, hogy a legnagyobb bajban lévő gyerekeknek nem kell segítség. De ha ezen a nemes célon belül a pécsi adófizetőknek talán éppen pont Kővári János bére kerül a legtöbbe, az azért finoman szólva is bicskanyitogató.

Forrás: Pécsi STOP