Az ÖPE szerint sem reális, hogy vissza lehet fizetni idén a 8,5 milliárdot

2020. február 11. 15:20 2020. feb. 11. 15:20

A pécsi önkormányzatban többségbe került ellenzéki pártok közös közleménye szerint ideje lenne, ha a helyi Fidesz a kampányüzemmód és a lakosság félrevezetése helyett inkább arra koncentrálna, hogy hogyan lehet Pécset kihúzni a lejtmenetből. Kővári János, az ÖPE vezetője azt egy sajtótájékoztatón elismerte, hogy senki nem gondolhatja komolyan, hogy év végéig a város visszafizeti a kormánynak a 8,54 milliárdos kölcsönt.

Mint ismert, február 11-én, kedden az idei évi költségvetésről tartottak közgyűlést a pécsi képviselők. A büdzsé kapcsán a helyi Fidesz már hétfőn arról beszélt, hogy bizonytalannak és átláthatatlannak látják az idei tervezetet, arról azonban mélyen hallgattak, hogy ez miért is alakulhatott így.

Ugyanis még 2017-ben kiderült, hogy az akkori költségvetésben 6 milliárdot meghaladó hiány van, emiatt a kormány kemény feltételekkel adott kölcsön 9,5 milliárd forintot, és az önkormányzat nyakára ültette a Magyar Államkincstárt, több pécsi ingatlanra pedig jelzálogjogot jegyeztetett be az önkormányzat. Tavaly az önkormányzat egymilliárd forintot már törlesztett, ám a fennmaradó 8,54 milliárdot idén december elsejéig kellene visszafizetni, ám az új városvezetés úgy számolt, idén 1,54 milliárdot tudnak törleszteni, és kezdeményezték a kormánnyal való újabb egyeztetést a törlesztés átütemezéséről. (Részletesen erről ebben a cikkben lehet olvasni.)

A közgyűlésen a Fidesz a fentebb már jelzett szólamokat hozta fel - erről itt írtunk bővebben -, és arról beszélt, hogy stabil volt a 2019-es év költségvetése - ezt Péterffy Attila polgármester és a többséget adó ellenzéki pártok ezt egészen máshogy látják. 

Ennek kapcsán a közgyűlés után a Mindenki Pécsért Egyesület színeiben a közgyűlésbe jutott képviselők közös közleményt adtak ki, amelyben arra szólították fel a helyi Fideszt, hogy a propaganda-üzemmód és a pécsi lakosok félrevezetése helyett inkább nézzenek tükörbe és döntsék el, hajlandóak-e tenni a városért.

A közleményt változtatás nélkül közöljük:

"Nézzetek tükörbe!

A pécsi Fidesz és Kővári János továbbra is becsapja a pécsieket, dacára annak, hogy a választók 2019 októberében határozott és egyértelmű ítéletet mondtak róluk és politikájukról.

Ennek a pécsi Fidesznek a polgármestere 2014-ben azt nyilatkozta, hogy a kormány 46 milliárd forintos adósság-átvállalása után Pécs fejlődő pályára állhat.

Ez a pécsi Fidesz rekordidő alatt újratermelt több tízmilliárd forintnyi adósságot.

Ez a pécsi Fidesz sumák módon zálogba csapta Pécs anyagi önállóságát, azóta is az Államkincstár felügyeli a város pénzügyeit.

Ennek a pécsi Fidesznek a regnálása alatt olyan vállalhatatlan ingatlan és egyéb ügyletek folytak, hogy a Pécsi Vagyonhasznosító volt vezetője ellen már feljelentés született, a hatóság pedig el is rendelte a nyomozást.

Ez a pécsi Fidesz tavaly mindössze 1 milliárd forintot törlesztett abból a kormánytámogatásból, amiért aligha azért folyamodtak, mert sikerült fejlődő pályára állítani a várost.

Ez a pécsi Fidesz 8,5 milliárd forintnyi rövidlejáratú koloncot hagyott a mostani városvezetés és a pécsi adófizetők nyakán, amit december 1-jéig ki kellene fizetnie a városnak.

Ennek a pécsi Fidesznek most véleménye van a város 2020-as költségvetéséről, és a bizonytalanság szó jutott az eszükbe.

Mindezek után bennünk egyetlen bizonytalan gondolat motoszkál: hogy milyen erkölcsi alapja van annak, hogy a pécsi Fidesz és Kővári János a „bocsánat” szón kívül bármit mond a város idei költségvetéséről?

Eddig és ne tovább! Végleg elég volt a pécsi Fidesz és szövetségesei hazug propagandájából, elég abból, hogy kampányüzemmódban ragadva, felhasználva propagandalapjaikat hónapokkal a választások után is megpróbálják félrevezetni a pécsieket. Eljött az ideje annak, hogy a történelmi vereség után a pécsi Fidesz végre csendben tükörbe nézzen, és eldöntse: hajlandó-e végre valamit tenni szeretett városunkért!

Pécsiség mindenkor!

A Mindenki Pécsért Egyesület frakciói"

Még az ÖPE vezetője szerint sem lehet komolyan gondolni, hogy idén visszafizetik a teljes kormánykölcsönt

A közgyűlés után az ÖPE-KDNP frakció sajtótájékoztatót tartott.

A Szabad Pécs cikke szerint kérdésükre Kővári János frakcióvezető, volt fideszes országgyűlési képviselő úgy nyilatkozott, hogy "senki sem gondolhatja komolyan, hogy egyetlen év alatt vissza lehet fizetni az állami kölcsönből még visszalévő 8,5 milliárd forintot."

A cikk szerint "Kővári mondott egy olyat is, hogy szerinte, ha az előző pécsi városvezetés marad, amely tavaly októberig 1 milliárdot tudott törleszteni, akkor október 14-e után is lett volna esély még egy milliárd forint visszafizetésére, mert ennyi megtakarítás szerinte volt a kasszában."

Frissítés: közlemény ellen közlemény

Kedd este fél nyolc előtt közleményben válaszolt a pécsi Fidesz-frakció a közgyűlésben többséget alkotó ellenzéki pártok soraira. Ebben kiemelik, Pécs fejlődő pályára állt az utóbbi években, eredményes volt a jobboldali városvezetés stratégiája (nyilván ezt mutatja a gigantikus költségvetési hiány, mely miatt idén 8,5 milliárd forint állami gyorssegélyt kellene visszafizetnie az önkormányzatnak - szerk.), világcégek telepedtek meg a városban, milliárdos pluszban van a város kasszája (ld. ismét: 8,5 milliárdos kötelezettség - szerk.), egyenesbe hozták a városi cégeket, fizették a szocialista éra hiteleit, iskolák, óvodák, intézmények, hivatalok újultak meg.

Úgy látják, a jelenlegi városvezetés fél éve nem tesz semmit, csak haverokat bíz meg, akik eddig semmit nem tettek le az asztalra. (Itt emlékeztetnénk a Péterffy Attila által elrendelt önkormányzati átvilágítás során felszínre került, a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. volt vezetéséhez kapcsolódó ingatlanügyre, mely miatt rendőrségi nyomozás indult - szerk.).

A közlemény arról is szól, hogy a mostani városvezetés csak rágalmaz, vádaskodik, valódi döntések helyett összevissza beszél, meg arról is, hogy felélik és elosztogatják Pécs és a pécsiek elmúlt tíz évben felhalmozott tartalékait. Nem tartjuk elképzelhetetlennek, hogy a kommüniké ezen részét már az sem hihette el, aki leírta. 
 

Forrás: Pécsi STOP