Az összes tanárt és dolgozót letesztelik a Pécsi Belvárosi Általános Iskolában

2020. november 19. 12:48 2020. nov. 19. 12:48

Csütörtökön tesztelik le a belvárosi oktatási intézmény összes dolgozóját és tanárát egy olyan teszttel, amely a koronavírus örökítőanyagát képes kimutatni a szervezetből. Ha valakinél pozitív lesz az eredmény, annak nem árt az állami PCR-tesztet is elvégeznie.

Pályázaton nyerte a lehetőséget a Pécsi Belvárosi Általános Iskola, hogy az összes tanárt és dolgozót leteszteltethessék koronavírus ellen - olvasható a pecsma.hu cikkében. 

A lapnak Cselikné Juhász Ildikó igazgató elmondta, hogy bármely oktatási intézmény, vagy bizonyos dolgozói létszám feletti munkahelyek számára szabadon elérhető volt a pályázat (amit egy alapítvány hirdetett meg), amin elnyerték az ingyenes tesztelési lehetőséget. Mivel a Belvárosiban korábban több pedagógus is elkapta a koronavírust, ezért gondolták úgy, hogy pályáznak a lehetőségre a dolgozók, tanárok, valamint a gyerekek védelmének érdekében. Az iskolában mintegy 60 főt tesztelnek csütörtökön

A cikk szerint olyan gyorsteszteket végez el az alapítvány, amely nem a vírus jelenlétét, hanem annak örökítőanyagát képes kimutatni a szervezetből. Vagyis a gyorsteszt azt mutatja meg, hogy a múltban volt-e koronavírus az adott ember szervezetében. Az alapítvány gyorstesztje - COVID-19 IgG/IgM teszt - hatékony, de nem ad 100 százalékos pontosságú eredményt: ha valakinek negatív lesz az eredménye, az nem jelenti azt, hogy nem fertőzött. Ha viszont pozitív az eredmény, úgy tovább lehet lépni az állami, PCR-alapú teszt felé, amely már biztosan képes megállapítani a vírus jelenlétét a szervezetben.

A pecsma.hu úgy értesült, hogy eddig nem született pozitív eredmény a Belvárosiban folyó tesztelésen, ám még sokan várnak még a sorukra. 

Bár Orbán Viktor kormányfő már másfél hete bejelentette, hogy rendszeresen le fogják tesztelni a tanárokat is (az egészségügyi és szociális dolgozók mellett), eddig erre vonatkozó új információ nem látott napvilágot. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter november 19-én tartott Kormányinfóján beszélt arról, hogy november 20-án, pénteken kezdik el országos a szociális intézmények dolgozóinak tesztelését, jövő hétfőtől pedig a tanárok, óvodai és bölcsődei dolgozók kerülnek sorra - olvasható a Telex cikkében.

"A teszteléseket alapvetően az egészségügyi és oktatási intézmények végzik, de ha szükség van rá, a megyei kormányhivatalok is segítenek. Kétfős csapatokban fogják végezni a teszteléseket, az egyik tesztelő harmad- vagy negyedéves egészségügyi hallgató lesz. Összesen 15 ezer tesztelési hely lesz a országban"

- áll a cikkben.

 

Forrás: Pécsi STOP/pecsma.hu/Telex

Címlapkép: pecsma.hu