Az Átlátszó szerint elszabotálhatták az Elios-ügy felderítését

2019. május 6. 14:56 2019. máj. 6. 14:56

Terjedelmes cikket közölt az Átlátszó arról, hogy szerintük miként szabotálhatta el a nyomozóhatóság és az ügyészség a többek között Pécsett is dolgozó volt Tiborcz István-érdekeltség, az Elios közvilágítás-korszerűsítési projektjei körül felmerült anomáliák felderítését.

"Jó okunk van azt gondolni, hogy a miniszterelnök vejének vagyona az Elios Zrt. közvilágítás-korszerűsítési projektjei kapcsán a bűnszervezeti elkövetés jegyeit is magán hordozó költségvetési csalás és egyéb bűncselekmények sorozata segítségével növekedett"

- állítja a portál, hozzátéve, véleményük szerint a nyomozást végző Nemzeti Nyomozó Iroda szabotálta a nyomozást, az eljárást irányító és felügyelő Pest Megyei Főügyészség pedig asszisztált ehhez.

A lap felidézte, hogy az Elios projektjeit a tervekkel ellentétben nem fizeti az EU, mivel azokat a magyar kormány nem küldte ki Brüsszelnek. Az Ügyészség kétszer is nyomozott az ügyben, melyet bűncselekmény hiányában lezártak.

"Büntetőjogászok szerint az eljárásban a cselekmény egésze alapján bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalást, illetve hűtlen kezelést kellett volna megállapítani. Ugyanakkor az Elios-történet egyes elemeinek minősítését befolyásolhatják olyan információk, amelyeket a nyomozásnak kellett volna felderíteni. Az OLAF-levelekből és néhány más dokumentumból viszont rekonstruálható, melyek voltak azok az egyértelműen bűncselekményre utaló konkrét információk, amelyeket a nyomozók és az ügyészek a cselekmény egészének minősítésétől függetlenül nem hagyhattak volna figyelmen kívül"

- áll a cikkben. Szánj rá pár percet, fontos írás:

Utánajártunk: így szabotálta el a nyomozóhatóság és az ügyészség az Elios-ügy felderítését

Lassan elülnek a botrány hullámai a Tiborcz István cégének többmilliárdos bevételt hozó Elios-ügy körül[1], főhősünk vagyona pedig a polgári jog előírásainak is megfelelni látszó ingatlanbefektetések formájában halad a kifehéredés útján.

Forrás: pecsistop.hu/Átlátszó