Az EMMI és a bíróság taccsra teszi a pedagógussztrájkot

2019. június 7. 10:48 2019. jún. 7. 10:48

Öt napja van a bíróságnak dönteni a még elégséges szolgáltatásokról, amelyek nélkül vadsztrájknak minősülne a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének tervezett megmozdulása. A számláló 22 napnál jár, a minisztérium a tankerületekkel karöltve, a bíróság segítségével ügyesen ellehetetlenítette a demokráciákban teljesen természetes véleménynyilvánítást, a tanév gyakorlatilag véget ért. Ez a rendszerváltás óta egy korábbi kormány idején sem történt vagy történhetett volna meg.

Ez a számláló mutatja, hány nap telt el a beadványunk óta, de a bíróságtól még végzést nem kaptunk” - írja honlapján és Facebook-oldalán a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ).

Mint ismert, a PDSZ sztrájkot hirdetett, még május 29-ére, elsősorban a tanárok és a diákok túlterheltsége miatt, ám azt két nappal előtte kénytelen volt visszavonni.

Amennyiben ugyanis nincs megegyezés a még elégséges szolgáltatásokról, a megmozdulás vadsztrájknak minősül, az ebben résztvevőket pedig nem védi a törvény.

Ám ezúttal nem csak hogy nem sikerült megállapodni, de a szaktárca és a tankerületek már azzal elkezdtek csuklózni a szakszervezettel, hogy kivel is kellene megállapodni.

Az ügyről Nagy Erzsébet, a PDSZ pécsi ügyvivője és országos válaszmányi tagja azt mondta: láthatóan minden eszközzel meg akarják akadályozni a munkáltatók, hogy sztrájkoljanak.

Hozzátette: a Pécsi Tankerületi Központtal korábban a szolidaritási sztrájk ügyében sikerült megállapodniuk, és ezt pozitív példaként említette az országos központ elnöke is. Nos, ugyanez a központ, illetve az igazgatója, Páva Péter, Pécs fideszes polgármesterének testvére a mostani sztrájkkal kapcsolatban azt jelezte a bíróságnak, hogy mégsem ők az illetékesek a még elégséges szolgáltatásról tárgyalni, hanem a kormány.

- 2016-ban a KLIK-kel tárgyaltunk és állapodtunk meg, akkor is ugyanezen törvény alapján, most az volt a válasz, hogy nem ők illetékesek, hanem a kormány – mondta Nagy Erzsébet.

Az ügyben a bíróságnak kellett volna döntenie, mégpedig öt napon belül. Ehhez képest a számláló pénteken 22 napnál állt. Az RTL híradójának adott nyilatkozat szerint azért, mert az öt nap csak onnantól ketyeg, hogy minden adat a bíróság rendelkezésére áll.

És naná, hogy nem áll.

A legfelháborítóbb a dologban, hogy a PDSZ ügyvédje csütörtökön arról tájékoztatta a szakszervezetet, hogy a beadványaikkal kapcsolatban a tankerületi központoktól semmilyen adatkérés nem történt, azok még mindig a Fővárosi Törvényszék bírójánál vesztegelnek.

A PDSZ jogi lépéseket tesz a súlyos jogsértés miatt.

Forrás: pecsistop.hu