Az MSZP szerint Pécsnek is sokba kerülhet a Tiborcz-Elios-ügy

2018. február 12. 15:12 2018. feb. 12. 15:12

Elég sok milliárdot fizethet vissza Pécs, ha kiderül, hogy az Elios-ügyben érintett cégek hasonlóképp dolgoztak a városban, mint más helyeken. A pécsi szocialisták kikérték a helyi adatokat, de a komlói és siklósi projekteket is vizsgálni fogják. Pécsen Csizi Péter vezette azt a bizottságot, amely a közvilágítási pályázatokat bírálta el - itt lett befutó az Elios.

Sajtótájékoztatót tartott hétfő kora délután az Elios-ügyről és annak pécsi, baranyai vonatkozásairól Szakács László MSZP-s országgyűlési képviselő és Gulyás Emil, a párt pécsi vezetője.

Szakács László elmondta, míg Szolnokon - ahol uniós pénzből ment a lámpatest-csere, és ahol elég durva személyi összefonódások derültek ki - lehet, hogy nem kell visszafizetni a beruházás árát, addig Pécsen biztos, mivel a baranyai megyeszékhelyen banki hitelből ment a lámpatestek cseréje.

Szakács László szerint a pécsi lámpatestcsere két üteme miatt összesen 2,7 milliárd forintot kell visszafizetnie Pécsnek 10 éves futamidővel, ám ha kiderül, hogy a szolnoki példához hasonló összeférhetetlenségek voltak Pécsen is, akkor a bank azonnal felbonthatja a szerződést, és azonnal visszakérheti a pénzt az adósságokban fuldokló várostól. Pécsen még nagy kérdés - tette hozzá -, hogy Hamar Endre valamelyik cége részt vett-e a helyi közbeszerzésben.

Szakács kifejtette, a szolnoki esethez kapcsolódóan azt is meg kell majd vizsgálni, hogy Pécsen is "lejjebb csavarta-e" a közvilágítás erősségét az Elios, hogy így tudjon megfelelni egy közbeszerzési kiírásnak. Az országgyűlési képviselő elmondta, Pécsen az Elios közel 130 ezer forintért szerezte be a lámpatesteket, holott azokat 70 ezer forintra taksálták szakértők, így a túlárazás kérdése is felmerült, de a fő kérdés, hogy a baranyai megyeszékhelyen is szervezett bűnözést mutató összefonódások voltak-e, mint ahogy azt más beruházásoknál megállapította az OLAF, az európai csalás elleni hivatal.

Szakács kitért arra is, hogy anno Csizi Péter még alpolgármesterként vezette azt a bizottságot, amely elbírálta a beérkezett pályázatokat a közvilágítás korszerűsítésére - ezen nyert az Elios Zrt.

Az országgyűlési képviselő kijelentette, elkezdték kikérni a közérdekű adatokat a pécsi önkormányzattól, de párhuzamosan Komlóról és Siklósról is kikérik az Elios által ott végzett beruházások adatait. Ha eltérést tapasztalnak az amúgy a korábbi példák szerint elég egy kaptafára készült pályázatok esetén, akkor azt az önkormányzatot is feljelentik, ahol megpróbálják eltitkolni a közérdekű adatok egy részét.

Gulyás Emil pécsi szocialista képviselő arról beszélt, hogy az Elios-ügy önmagában is elég súlyos bizalomvesztést tud okozni a város lakosságában, ám a Volvo-buszok beszerzése miatti nyomozás, a város sokszoros csődközeli helyzete, a Zsolnay-Ledina háború ügyei miatt egy rendkívüli közgyűlés összehívását fogja kezdeményezni. Mint elmondta, az ellenzéki képviselők egy részével már egyeztetett, ők támogatják a javaslatot. Gulyás kifejtette, a városvezetésnek azt is tisztáznia kell, hogy áldozata volt-e ennek a már-már szervezett bűnözés jellegét is felmutató ügynek, vagy tevékenyen részt vettek benne.

Hozzátette, a legjobb egy közmeghallgatás lenne, ahol a városvezetésnek kellene a lakosság előtt számot adni arról, hogyan sikerült például az újabb több milliárdos hiányt összehozniuk.