Azonnali hatállyal be kellett zárjanak - A Pepco tegnap még arról tájékoztatta a vásárlókat, hogy nyitva lehetnek, ma azonban csak a lehúzott rácsok fogadták a vásárlókat

2021. március 8. 10:37 2021. márc. 8. 10:37

Mint ahogyan arról a Pécsi STOP is beszámolt csütörtökön a kormányinfón Gulyás Gergely bejelentette, hogy lezárásra kerül az ország. Mint ismert a miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, a kormány döntésének értelmében az oktatás területén az óvodákat és az általános iskolákat április 7-ig bezárják. Az üzleteket március 8-tól március 22-ig két hétre bezárják, ez alól kivétel a élelmiszerboltok, a patika, a drogéria és a benzinkút. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod! 

Időközben kijött a Magyar Közlöny is, ami rögzíti, hogy mely üzletek tarthatnak nyitva a korlátozások idején is. A dokumentum szerint ezek a következők: 

  • A napi fogyasztási cikket értékesítő élelmiszerüzletek;

  • A napi fogyasztási cikket értékesítő egyéb (így különösen illatszert, drogériai terméket, háztartási tisztítószert, vegyi árut és higiéniai papírterméket árusító) üzletek;

  • A munkavégzés, a hivatásbeli kötelezettség, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenység elvégzéséhez nélkülözhetetlen anyagokat, valamint eszközöket árusító üzletek (így különösen a járművet, a gépet, az alkatrészt, az építőanyagot és eszközöket árusító üzletben), ide nem értve a főtevékenységként szórakoztató és háztartási elektronikai eszközöket forgalmazó üzletet;

  • Az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletek;

  • A mezőgazdasági üzletek, ideértve a műtrágyát értékesítő üzletet és a vágóhidat;

  • A kertészeti árudák és faiskolák;

  • A piacok és a helyi termelői piacok;

  • A gyógyszert, a gyógyászati segédeszközt, az optikai és látszerészeti eszközöket forgalmazó üzletek;

  • Az állatgyógyszertárak, az üzemanyagtöltő állomások, a nemzeti dohányboltok és az újságosok.

Továbbá számos szolgálató is folytathatja a tevékenységét:

  • közlekedési és a szállítási szolgáltatás;

  • pénzügyi szolgáltatás;

  • magánegészségügyi szolgáltatás, ideértve a szemüvegkészítést;

  • szociális szolgáltatás;

  • postai, a csomagküldő és a házhozszállítási szolgáltatás;

  • totózó és lottózó szolgáltatás;

  • járműszerviz szolgáltatás, a mezőgazdasági és iparigép-szerviz szolgáltatás, a háztartásigép-szerviz szolgáltatás, az épületgépészeti szolgáltatás;

  • informatikai, kommunikációseszköz-javítási szolgáltatás;

  • temetkezési szolgáltatás;

  • állategészségügyi szolgáltatás;

  • állat-, növényegészségügyi, élelmiszer-vizsgálati laboratóriumi szolgáltatás;

  • élelmiszer-feldolgozási szolgáltatás;

  • közétkeztetési szolgáltatás;

  • állattenyésztési szolgáltatás;

  • ügyvédi szolgáltatás;

  • biztonsági szolgáltatás;

  • épületüzemeltetési és irodai szolgáltatás;

  • járműkölcsönzési és gépkölcsönzési szolgáltatás;

  • mosási és tisztítási szolgáltatás.

Illetve, mint ahogyan arról a lapunk is beszámolt, ma azaz március 8-án a nemzetközi nőnap alkalmából a virágboltok még nyitva lehetnek, azonban holnaptól nekik is be kell zárniuk. Éppen ezért volt igazán meglepő a Pepco diszkontlánc vasárnap délutáni posztja, amelyből kiderül, hogy ők bizony nyitva lehetnek. A poszt persze azóta rejtélyes körülmények között eltűnt, azonban az alatta lévő dühös kommenteket lementettük, illetőleg a fotót is, amelyben arról tájékoztatják a vásárlókat, hogy lehet hozzájuk menni.

Kapcsolódó: Így változik az életünk mától! Életbe léptek a szigorított védelmi intézkedések

A bejegyzés tartalma a következő volt:

“Tájékoztatunk Titeket, hogy üzleteink a biztonsági előírások betartása mellett továbbra is nyitva tartanak. Kiemelten fontos a PEPCO számára vásárlói és munkavállalói egészsége, így kérünk Titeket, hogy üzleteinkben is tartsatok egymástól 1,5 méteres távolságot. Továbbá felhívnánk a figyelmeteket, hogy a maszk használata kötelező.”

 

 

Persze szerettük volna tudni, hogy miként is történhet ez meg, hiszen a Pepco elvileg egyik fentebb említett besorolásba sem tartozik bele, éppen ezért rengeteg a kérdőjel is nyitvatartásuk kapcsán. Hiszen a Pepco se nem drogéria, se nem patika, se nem napi fogyasztási cikkeket értékesítő élelmiszer üzlet. Ez pedig nyilvánvalóan a kommentelőknek is szemet szúrt. Volt, aki azt írta: “Sokan nem értjük, hogy milyen alapon lehetnek nyitva, a többi hasonló profilú bolt viszont Nem!” míg egy másik hozzászóló arról írt, hogy neki be kellett zárnia a ruhát forgalmazó üzletét: “Remélem ruhát, cipőt lekordonozzák, mert én sem árulhatom az üzletemben  nekem be kellett zárni!”

Sőt, volt aki még ennél durvábban is odaszólt: “Magyarország jobban teljesít!! Dögöljön meg az egyéni vállalkozó! A Pepco marad, ruhával, mamusszal, kispapuccsal, köntöskével, plédecskével! Vajon van bent tisztítószer, vagy hónalj dezodor, hogy ők nyitva maradnak? Vicc!!!”

Szerettük volna mi is megérteni, hogy ez mégis miként lehetséges, éppen ezért utánanéztünk, hogy a céginfó szerint a Pepco milyen fő tevékenységi körbe tartozik. Ez alapján a  Pepco Hungary Kft. fő tevékenysége “Iparcikk jellegű bolti vegyes kiskereskedelem”. Ebbe a szakágazatba tartoznak az áruk széles körének kiskereskedelmi értékesítése olyan üzletekben, amelyekben nem az élelmiszerek, italok és dohányáruk értékesítése a meghatározó. Vagyis ez egy olyan általános áruházi kiskereskedelem, ahol az eladás túlsúlyát más termékcsoportok jelentik, így pl. ruházati cikkek, bútor, háztartási gép, vasáru, kozmetikai cikkek, ékszerek, játékok, sportcikkek stb.

Csak a tisztán látás végett megnéztük, hogy például a dm üzleteknek - mert ugye drogériaként azok nyitva lehetnek - mi a fő tevékenységi köre, ahol nyilvánvalóan többet is találtunk, de tény, hogy a felsoroltak között szerepel az “Iparcikk jellegű bolti vegyes kiskereskedelem”, ami mint kiderült a Pepco fő tevékenységi köre is. Vagyis akkor joggal merül fel a kérdés: a Pepcot drogériaként tartanák számon? Ennek egyébként a LikeNews nevű hírportál is alaposan utánajárt, cikkük a téma kapcsán itt érhető el. 

Sok kommentelő is ezzel magyarázta a jelenséget, volt aki azt írta:

“Az a vicc, hogy a Pepco a tavalyi lezárásnál drogérianak számított, így nyitva maradhattak. Aztán bevezették az ismételt idősávot drogériában, élelmiszerben… Akkor hirtelen mégsem volt drogéria és egész nap lehetett menni. Most ismét drogéria lett nyilván”

A hozzászólok között népszerű magyarázat volt a drogéria kérdése, mindezt pedig azzal indokolták, hogy az üzletekben lehet kapni például parfümöt vagy éppen babaápolási termékeket.

Persze a Pécsi STOP szeretett volna utánajárni, hogy mi az igazság, ezért a városban lévő három Pepco üzletből kettőt felkerestünk. A Pécs Plázában lehúzott rácsok fogadtak bennünket és bár a nyitvatartás szerint 9-kor ki kellett volna nyitniuk ez szemmel láthatóan nem történt meg. Lapunk a Plázát is kereste az ügyben, ugyanis ők nemrégiben a közösségi oldalukon tették közzé, mely üzleteik lehetnek nyitva, azok között pedig a Pepco valóban nem is szerepelt. Azonban választ egyelőre nem kaptunk a kérdésünkre. 

Ott jártunkkor egyébként az üzletben néhány eladó lézengett, talán leltározhattak. A kirakaton akkor még semmi nem jelezte, hogy miért is vannak zárva.

Itt a Pláza teljes posztja: 

Ezt követően telefonon kerestük az Árkád ügyfélszolgálatát, ahol érdekes jelenséggel szembesültünk: a Pécsi STOP számára nem adhattak információt azzal kapcsolatban, hogy nyitva vannak-e, ám ha magánemberként, vásárlóként érdeklődtünk, akkor a válasz az volt, hogy igen, nyitva vannak. (Tehát lényegében ez azt jelentette, hogy újságíróként nem tudhattuk nyitva van-e az üzlet, de lelkes serpenyő vásárlóként igen - a szerk.) 

Időközben egy olvasónk képet is küldött, a helyszínről, ajtóra ez volt kiragasztva: 

 

Ezt követően pedig mi is ellátogattunk az Árkádba, ahol természetesen a lehúzott rácsokkal szembesültünk.

Ennek értelmében az üzlet rövidített nyitvatartással kellett volna, hogy nyitva legyen reggel 8 órától este 19 óráig, a vasárnap pedig 8 és 18 óra között lettek volna nyitva. Ott jártunkkor vagyis valamivel 10 óra után azonban az üzlet zárva volt. Előttünk állt néhány fiatal lány, akik szintén nem értették ez, hogy lehet, pláne, mert egyikük azt mondta: reggel voltam itt, és nyitva volt. Az üzletben itt is volt néhány eladó, akik közül az egyik elmondta, hogy azonnali hatállyal be kellett zárniuk. Fél 10-kor kaptak erről értesítést, most pedig nem tudják, mi lesz.

Arról nincsenek információink, hogy ez országos szintű bezárás-e vagy csak bizonyos üzleteket érint. 

 

Az Árkád egyébként alapvetően kongott az ürességtől a kormányrendeletben foglaltak szerint az üzletek jelentős része, úgy mint cipőboltok, ruhaboltok, könyvesbolt és a barber shop zárva voltak, míg a Rossman, ami ugye drogéria nyitott kapukkal várta a vásárlókat.  A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod! 

 

Az Árkád szintén a közösségi oldalon tájékoztatta a vásárlókat a megváltozott nyitvatartásról. A posztban azt írják: 

"Kedves Látogatóink! A koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott, 104/2021 (III.5.) Korm. rendeletben foglaltaknak megfelelően bevásárlóközpontunkban 2021. 03. 08-tól kizárólag az ott felsorolt termékeket árusító, vagy szolgáltatásokat nyújtó üzletek tarthatnak nyitva. Vendéglátóhelyeink továbbra is elvitelre és házhoz szállítással szolgálnak ki. A nyitva tartó üzletek listáját itt találod"

Lapunk egyébként kereste a Pepcot is az ügyben, ám cikkünk megjelenésig nem adtak tájékoztatást. 

Szerző: Pécsi STOP 

Címlapkép és fotók: Olvasói fotók 

Fotó a Pécs Pláza üzletben készült Pepcoról: Pécsi STOP