Bánki, Csizi, Madár és a pécsi Volvo-gate – Körömi Attila ledobta az atomot

2019. május 20. 10:47 2019. máj. 20. 10:47

Fontos neveket említett Körömi Attila, a Momentum pécsi politikusa a Volvo-gate-ként is emlegetett pécsi buszbeszerzési ügyben. Úgy véli: Bánki Erik, Madár Péter, Csizi Péter sokat tudhatnak a vélhetően egymilliárddal túlárazott közbeszerzésről, csak meg kellene kérdezni őket. Azt is mondta: az ügyészség akadályozza az igazság kiderítését.

Körömi Attila Szél Bernadett és Fekete-Győr András társaságában tartott sajtótájékoztatót vasárnap délelőtt a pécsi vásártéren. Kimondottan egy helyi ügyről, a Volvo-gate-ként is ismert pécsi buszbeszerzésről beszélt.

Mint mondta: az ügyben a holland hatóságok nyomoznak, amelyek Magyarországtól kértek jogsegélyt, de a magyar ügyészség akadályozza az igazság kiderítését. Az ügy bonyolult, rengeteg az információ, az emberek nehezen értik, pedig szerinte az ügy pofonegyszerű.

- Pécsnek buszokra volt szüksége, volt egy kedvező ajánlat Hollandiából, de amikor a város elkötelezte magát a flotta mellett, közbeiktattak egy strómancéget, amely leszedett 1 milliárd forintot a 3,5 milliárd forintos beszerzésből – mondta Körömi. - Meg is érkeztek a városi közlekedésre alkalmatlan buszok, kevés az ajtó, az emberek egymást tiporják, nem férnek el, egymásra haragszunk, ahelyett hogy a tolvajokra haragudnánk. A korrupció köztünk jár, ez nem egy elvont dolog, tulajdonképpen a korrupción utazunk.

Körömi Attila kijelentette: a Momentum nem fogja hagyni, hogy az ügy elsikkadjon, mert ez nem „csak” egy egymilliárdos lopás, hanem a pécsi közlekedés szembeköpése. Egy városnak ugyanis nem az a dolga, hogy elrettentse a lakosait a tömegközlekedéstől, hanem éppen az ellenkezője, olyan feltételeket teremteni, hogy az vonzó alternatíva legyen.

A Momentum pécsi politikusa beszélt az ügy részeseiről is.

- Azért nem értjük, miért áll három éve a nyomozás, mert önkormányzati döntés volt, önkormányzati hitelfelvétel volt, önkormányzati cég szerezte be, minden papír ott van az önkormányzatnál – hangsúlyozta Körömi Attila. - Azt is tudja mindenki Pécsett,

hogy itt 2009 óta semmi nem történt Bánki Erik és Csizi Péter engedélye nélkül.

„Páva Zsolt volt a polgármester, de Bánki és Csizi világosan megmondták neki, mit kell csinálni. Páva Zsolt 2009 szeptemberében nem ment volna be a Pécsi Vízműbe kopaszokkal, ő nem ilyen ember, ismerem. Bement, mert ez volt a feladata” - mondta Körömi Attila.

- Azt javasoljuk a tisztelt ügyészségnek, kérdezzék meg Bánki Eriket, Csizi Pétert, hátha rengeteg információjuk van arról, hogy ebben az ügyben mi történt – így Körömi. - Még Madár Pétert is meg lehet kérdezni, mert oszlopos tagja volt annak a bizottságnak, amely átvilágította Pécs 25 éves gazdálkodását 2017-ben, neki látnia kellett a Volvo-gate iratait.

A politikus hozzátette: tisztelettel kérnek minden magyar ügyészt, akik pontosan látják, mi zajlik a hazai közéletben, oktatásban, egészségügyben, hogy vegye komolyan a munkáját.

Körömi Attila azt is elmondta: „Ha ma lenne EU-ügyészség, akkor az elkövetők börtönben lennének.

„Nem tudjuk, kik ők, de a fent említett három úr lehet hogy sokat tud mondani” - így a pécsi politikus.
Forrás: pecsistop.hu