Baranya: a nagyobb városokban az ellenzék nyert, a megyét a Fidesz vitte, a kisebb városokban a függetlenek győztek

2019. október 14. 10:05 2019. okt. 14. 10:05

Pécsen, Szigetváron elsöprő győzelmet arattak az ellenzékiek, Komlón ugyan maradt kormánypárti a polgármester, ám a testület többsége ellenzéki lett. Mohácson az ismert okok miatt csak egy polgármesterjelölt volt, ám ott többségbe került a Fidesz a testületben. Siklóson és Harkányban a Fidesz nyert, a többi kisebb városban azonban a független jelöltek taroltak. A megyei közgyűlést nagy többséggel a kormánypárt nyerte.

Az önkormányzati választást követően több városban is meglepő eredmények születtek, Pécsen nagyot nyert Péterffy Attila és csapata, mint ahogy Szigetváron is az ellenzék által támogatott Vass Péter lett a befutó. Komlón ugyan maradt a fideszes Polics József a polgármester, ám ellenzéki többségű testületet kapott. Polics a bama.hu-nak arról beszélt, hogy mivel rendkívül szoros volt a verseny (közte és az ellenzéki polgármesterjelölt Ferenczy Tamás között), így várható, hogy a szavazatokat újraszámolják.

Mohácson Szekó József fideszes polgármester halálát követően az MSZP-s Csorbai Ferenc maradt az egyetlen jelölt a városvezetői posztra, és mivel nem lépett vissza a jelöltségtől (pedig sokan presszionálták erre, a helyi Fidesz elég erőteljesen), így ő lett a polgármester 1867 szavazattal. Viszont 4076-an úgy gondolták, hogy érvénytelen polgármesterjelölti szavazólapot adnak le. A nyolc egyéni választókerület mindegyikét a Fidesz nyerte meg, kompenzációs listáról két MSZP-s és egy DK-Momentum-Jobbik koalíciós képviselő került még be a testületbe a valasztas.hu adatai szerint. 

Siklóson a fideszes jelölt Riegl Gábor lett a polgármester, a 8 egyéni listás mandátumból hatot a Fidesz nyert meg, kettőt pedig független jelöltek (a várost 17 évig vezető Marenics János és Szalai Ottó). Harkányban a fürdővárost 2014 óta irányító fideszes Baksai Endre Tamás lett ismét a polgármester, a hatfős testületbe négy fideszes és két független jutott be a valasztas.hu adatai szerint.

Szentlőrincen a független Koltai Péter nyert, a nyolc egyéni listás mandátumból hetet függetlenek, egyet pedig a Fidesz jelöltje nyert meg. Kozármislenyben a független dr. Bíró Károly tudott újrázni a polgármesteri székért vívott harcban, a nyolc fős testületbe hét független és egy a Fidesz által eléggé támogatott, a Porta Pannonia egyesület színeiben induló jelölt került be.

Pécsváradon a független és újrázó Zádori János lett a befutó, a hatfős testületbe csak független jelöltek kerültek be a valasztas.hu adatai szerint. Bólyban a független Hárs József újrázott, ő egyedüli induló volt a polgármesteri székért (egyébként 1990 óta vezeti a kisvárost). A hatfős testületbe csak független jelöltek kerültek be.

Sásdon a független dr. Jusztinger János lett a polgármester, a hatfős testületbe öt független és egy fideszes jelölt került be. Sellyén a független, korábban MSZP-s Nagy Attila lett ismét a polgármester, a hatfős testületbe hat független jelölt került be.

Mágocson a független Bogyayné Gál Tünde nyert a valasztas.hu adatai szerint, a hatfős testületbe csak független jelöltek jutottak be. Villányban a független jelölt Mayer István lett a polgármester, a hatfős testületbe független képviselők kerültek be.

A megyei közgyűlésbe a valasztas.hu adatai szerint (99,76 százalékos feldolgozottság mellett) 12 fideszes - köztük Őri László volt pécsi alpolgármester, aki listavezetőként a közgyűlés elnöke lesz - jutott be, rajtuk kívül a Jobbik és a Demokratikus Koalíció 2-2, míg az MSZP és a Momentum 1-1 mandátumot szerzett meg.

 

Forrás: Pécsi STOP