Baranyában eggyel csökkent, Tolnában pedig nőtt a tartósan üres házorvosi praxisok száma

2019. szeptember 8. 14:26 2019. szept. 8. 14:26

A szokásos havi összefoglaló szerint Baranya megyében eggyel csökkent a tartósan üres háziorvosi praxisok száma, Somogyban stagnálás van, Tolnában viszont tovább nőtt az üres körzetek száma.

Mint ismert, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) havonta összesíti azokat a háziorvosi praxisokat, amelyek tartósan üresnek számítanak.

A törvényi szabályozás szerint tartósan üresnek az azt a praxist lehet nyilvánítani, ahol minimum hat hónapja nincs helyben háziorvos (felnőtt, gyermek, illetve vegyes praxisokat összesít az ÁEEK). Betegellátás ott is folyik, általában a szomszédos körzetek háziorvosai ugranak be saját praxisuk mellett ügyelni. Ez azonban azt eredeményezi, hogy több körzetben is rövidül a betegekre fordítható idő.

A legutóbbi listát szeptember elsejével összesítették, vagyis az augusztusi adatokat tartalmazza. 

Baranyában júliusban 11, Somogyban 20, Tolnában pedig 25 ilyen tartósan üres körzet volt - írtuk korábbi cikkünkben.

Az augusztusi összesítés szerint Baranyában eggyel, 11-ről 10-re csökkent a tartósan üres háziorovosi praxisok száma, azonban Ibafán és Nemeskén 2004. október elseje óta üresek a vegyes praxisok..

Somogyban továbbra is 20 körzet számít tartósan betöltetlennek, míg Tolnában az előző havi 25 tartósan üres praxis száma augusztusra 26-ra nőtt.

Egy korábbi felmérés szerint - melyről nemrég a Mérce cikkezett - háziorvosok 11 százaléka már elmúlt 60 éves, másik 11 százalékuk pedig már a 70. életévét is betöltötte. Mindeközben a fiatal, pályakezdő háziorvosok száma alacsony, emiatt a felmérés úgy számolt, pár éven belül akár 2000 praxis is megüresedhet, ami egymillió embert érinthet az országban.

Forrás: Pécsi STOP