Baranyában és Tolnában sincs aktív koronavírus-fertőzött

2020. június 5. 12:40 2020. jún. 5. 12:40

Baranya, Bács-Kiskun, Békés és Tolna megyében nincs aktív fertőzött, Somogyban is csak egyet tartanak nyilván - mondta el Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján.

Mint fogalmazott, négyszáz alá csökkent a koronavírus-fertőzéssel ápolt betegek száma, és négy olyan megye is van, ahol nincs aktív fertőzött. Hangsúlyozta, továbbra is kedvezően alakulnak a járványügyi adatok; az elmúlt 24 órában 16 új esetet regisztráltak, jelenleg 1183 aktív fertőzött van, 397 embert ápolnak a kórházakban, és 21 beteg van lélegeztetőgépen.

A megyékre rátérve kifejtette, Baranya, Bács-Kiskun, Békés és Tolna megyében nincs aktív fertőzött. Budapesten 487, Pest megyében 144, Zalában 202, Fejér megyében 146, Komárom-Esztergom megyében 135, Nógrádban 22, Csongrád-Csanád megyében 13, Veszprém megyében 8, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 6, Győr-Moson-Sopron megyében 5, Hajdú-Biharban 4, Jász-Nagykun-Szolnok és Vas megyében 3-3, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és Hevesben 2-2, Somogyban 1 a fertőzöttek száma.

Az operatív törzs online sajtótájékoztatóján Kiss Róbert rendőr alezredes is felszólalt. Elmondta, júius 5-től hatósági házi karantén elrendelése nélkül léphetnek be Magyarországra az osztrák, cseh és szlovák állampolgárok, valamint az ezekből az országokból érkező magyarok. 

Kitért arra is, hogy a szomszédos országok rendvédelmi szerveivel való egyeztetések eredményeként péntek reggel 8 órakor lépett hatályba az Ausztriából, Csehországból és Szlovákiából történő határátlépésről szóló kormányrendelet.

Ennek értelmében Ausztria, Csehország és Szlovákia állampolgárai, valamint az ezekből az országokból érkező magyar állampolgárok is hatósági házi karantén elrendelésre nélkül léphetnek be Magyarország területére - mondta.

Hozzátette: a magyar állampolgárral azonos megítélés alá esik az Európai Gazdasági Térség minden olyan állampolgára, aki állandó tartózkodásra jogosult, és ezt állandó tartózkodási kártyával igazolja.
 

Forrás: MTI