Baranyában is megszaporodtak az influenzagyanús panaszok

2020. január 19. 07:55 2020. jan. 19. 07:55

Országosan közel tízezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel január 6-12. között, mely több mint 81 százalékkal haladja meg az azt megelőző heti számot - közölte legfrissebb jelentésében az ÁNTSZ. Laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírus által okozott megbetegedéseket Budapest, Békés és Vas megyében diagnosztizáltak. Baranyában még nem mutatta meg magát a vírus, ugyanakkor megszaporodtak a betegségre jellemző panaszokkal orvosi segítséget keresők száma.

A népegészségügyi tisztiorvosi szolgálat friss összegzése szerint a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint az országban 9500 fő, az előző hetinél 81,4%-kal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. A betegek 19,8%-a 0-14 éves gyermek, 39,4%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 29,4%-a, 11,4%-a 60 éven felüliek közül került ki.

A vizsgált időszakban harminchat influenza-gyanús betegtől érkezett vizsgálati anyag a Nemzeti Népegészségügyi Központba, összesen öt esetben mutatták ki a vírus jelenlétét, egyszer influenza A(NT)-t, négy páciensnél pedig influenza A(H1N1)pdm09 vírus jelenlétét igazolták. 

Az ÁNTSZ összegzése szerint Baranyában a becslések szerint 100 ezer lakosból 72,3 fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, 52 százalékkal többen, mint az azt megelőző héten. Somogyban és Tolnában is növekedés volt megfigyelhető: előbbi megyében 44,1, utóbbi megyében 53,4 fő ment orvoshoz a betegségre jellemző panaszok miatt.

Forrás: ÁNTSZ

A kórházakban öt esetben figyeltek fel a vírusra, látogatási tilalomról nem érkezett hír. Intézmények tekintetében influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról egy Vas megyei óvodából érkezett jelentés, a magas lázzal, torokfájással, köhögéssel jelentkező légúti járvány kizárólag a gyermekeket érintette. Három betegnél történt mintavételezés, a virológiai vizsgálatok folyamatban vannak.

Forrás: Pécsi STOP