Baranyában és Somogyban sincs konduktor az állami intézményekben

2018. december 16. 10:28 2018. dec. 16. 10:28

Képviselői kérdésre derült ki, hogy gyógytornászok és mozgássérült, enyhén értelmi fogyatékos gyermekekkel foglalkozó konduktorok tekintetében elég nagy területi különbségek akadnak az állami intézményekben.

A Mérce cikke szerint Ungár Péter LMP-s képviselő kérte ki nemrég az Állami Egészségügyi Ellátó Központtól (ÁEEK), hogy az állami fenntartású intézményekben, ahol gyermek- és felnőttellátás folyik, összesen hány gyógytornász és konduktor áll alkalmazásban.

A konduktor jellemzően a mozgássérült és enyhén értelmi fogyatékos gyermekekkel dolgozik - olvasható a Nemzeti Pályaorientációs Portálon. Mozgásterápiás foglalkozások keretében különböző speciális mozgásmintákat tanít meg, melyek hatással vannak a sérültek idegrendszerének, illetve személyiségének fejlődésére. Egyéni vagy csoportos terápiákat tart, és felkészíti a sérültet és családját egy önállóbb és lelkileg is kiegyensúlyozottabb életvitelre. A konduktor dokumentációt vezet a páciensek fejlődéséről és saját munkájáról is.

Az eredmény szerint elég nagy területi egyenlőtlenségek vannak. Míg Budapesten 793 gyógytornászt és 69 konduktort alkalmaznak állami ellátásban, addig például Somogyban nincs állami alkalmazásban konduktor egy sem, gyógytornászból pedig mindössze 36 áll rendelkezésre.

A dél-dunántúli régióban a következő a helyzet az állami intézményeknél:

  • Baranya: 116 gyógytornász; 0 konduktor
  • Somogy: 36 gyógytornász; 0 konduktor
  • Tolna: 43 gyógytornász; 1 konduktor
  • Összesen hét olyan megye van, ahol száznál több gyógytornász áll állami alkalmazásban: Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Pest, Zala.

    Öt megyében egyáltalán nincs az állami intézményekben konduktor: Baranya, Békés, Fejér, a Budapest nélküli Pest megye, Somogy.

    Kilenc megyében pedig mindössze egyetlen konduktor van az állami intézményeknél: Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna, Vas, Veszprém, Zala.

    "Az ÁEEK adatai szerint az országban összesen 2207 gyógytornászt és 93 konduktort alkalmaznak állami fenntartású egészségügyi intézményekben.

    Az adatok nem tartalmazzák a vezető beosztásban lévő konduktorok és gyógytornászok számát, illetve az ÁEEK arra is felhívta a figyelmet, hogy az adatkérésben szereplő „felnőttekkel és gyermekekkel foglalkozó intézmények” megkülönböztetésére a rendelkezésükre álló adatok alapján nincs lehetőségük – hozzátéve, hogy az egészségügyi szolgáltatók többnyire mindkét csoport ellátását integrálva biztosítják" - olvasható a Mérce cikkében.

    A területi egyenlőtlenségek a lakosság egészségügyi helyzetére is kihatással vannak, elég csak arra gondolni, hogy a Dél-Dunántúlon jelenleg 44 tartósan betöltetlen háziorvosi praxis található (Baranyában kettő olyan körzet is akad, ahol helyben 14 éve nincs orvos, csak helyettesítéssel). Az egészségügyi miniszter nemrég jelentette be, hogy központosítanák az alapellátást, de több a kérdőjel a koncepció körül, mint amennyi megnyugtató választ olvasni.

    Központosítanák a háziorvosi rendszert, de sok még a kérdőjel

    A Népszava cikke szerint átfogó központosításra készül az Emberi Erőforrások Minisztériuma az alapellátásban, a tervek szerint országos központ alá kerülnének a háziorvosok, a fogorvosok és a védőnők. Mindezek mellett minden járási központban kialakítanának egy-egy állami fenntartású és irányítású egészségügyi központot, ahol a háziorvosok a meglévő szakvizsgájukat tudnák hasznosítani.