Baranyában és Tolnában is nőtt a tartósan üres háziorvosi körzetek száma

2019. január 6. 17:01 2019. jan. 6. 17:01

Ismét összesítette az Állami Egészségügyi Ellátó Központ a tartósan betöltetlennek számító háziorvosi körzeteket. Bár országos szinten a decemberi adatok szerint kettővel csökkent az ilyen körzetek száma a novemberi összesítéshez képest, Baranyában és Tolnában sajnos nőtt a régóta betöltetlen praxisok száma, míg Somogyban nem történt változás.

Minden hónapban összesíti az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) a tartósan betöltetlennek számító háziorvosi körzetek számát. A 2018. december elsejével lezárt adatok szerint az országban 334 tartósan betöltetlen körzet van, novemberben a szám még 336 volt.

Meghatározásuk szerint olyan körzetek számítanak ilyennek, melynél legalább fél éve tartósan nincs helyben orvos. Az ilyen körzetekben is folyik betegellátás, általában a szomszédos körzetek háziorvosai járnak át az üres praxis pácienseihez, ám a helyettesítéssel összességében mind a tartósan betöltetlen, mind pedig az orvos saját körzetében kevesebb idő jut egy-egy betegre.

A Dél-Dunántúlon is változott a helyzet novemberhez képest, méghozzá negatív irányba: Baranyában és Tolnában egy-egy praxissal (Baranya: 8-ról 9-re; Tolna: 18-ról 19-re) nőtt meg a tartósan betöltetlen körzetek száma.

Baranyában épp tavaly decemberrel lett tartósan betöltetlen a hetvehelyi háziorvosi körzet. Tolnában pedig egy paksi praxis lett tartósan betöltetlen a jogszabályok szerint - mindkettő tavaly június elsejével üresedett meg. Somogyban ugyanakkor a helyzet változatlan: ott továbbra is 18 tartósan betöltetlen körzet van.

A dél-dunántúli régió az állami intézményben foglalkoztatott konduktorokkal és gyógytornászokkal sem áll nagyon jól - erről bővebben ebben a cikkben írtunk:

Baranyában és Somogyban nincs konduktor az állami intézményekben