Baranyaiak százait érinti a brexit - az Európai Információs Pont vezetőjével beszélgettünk

2020. február 15. 15:29 2020. feb. 15. 15:29

Az Egyesült Királyság 2020. január 31-én kilépett az Európai Unióból, 47 év és egy hónap után hivatalosan megszűnt tagságuk. A brexit által előállt helyzetről, annak magyarokra való hatásairól Kerner Barbarát, a Europe Direct Információs Hálózat Baranya Megyei Európai Információs Pont vezetőjét kérdeztük.

Mi történik napjainkban a magyar állampolgárokkal?

- Átmeneti időszak vette kezdetét, mely legalább 2020. december 31-ig tart, a kilépő szerződés szerint egyszer hosszabbítható meg. Ha ez indokolt, a feleknek 2020. július 1. előtt kell dönteni. A szigetország döntéshozói kivonultak az EU intézményeiből, ügynökségeiből, irodaiból. Az uniós jog az átmeneti időszak alatt érvényben marad.

-"Az Egyesült Királyságban több mint hárommillió uniós polgár él, köztük több százezer magyar, több száz baranyai"

– folytatta Kerner. Rámutatott, továbbra sincs változás a szabad mozgás kapcsán, megőrzik az uniós jogon alapuló munkavállalói jogokat, ahogy az egészségügyi ellátáshoz, nyugdíjhoz más társadalombiztosítási ellátáshoz való jogokat is.

Mi várható 2021. januárjától?

- Várhatóan megszűnik az uniós állampolgárok szabad mozgása. Az Egyesült Királyságban maradni szándékozó magyar állampolgároknak 2021. június 30-ig regisztrálniuk kell magukat az EU Settlement Scheme-ben. Javasoljuk, hogy aki a Brexit után is a szigetországban marad, gyűjtse hiteles okmányait biztosításról, munkaviszonyról. Az információk halmazában egyedül a brit kormány közleményei a hivatalosak.

Kerner Barbara

- Meddig befizetői az EU-nak?

- A kilépésről rendelkező megállapodás értelmében az Egyesült Királyság teljesíti az unió tagjaként vállalt valamennyi kötelezettség finanszírozását (pl. Európai Központi Bank, Európai Beruházási Bank), továbbra is támogatják a török menekülteket.

Az információs pont vezetője szerint több végleges megállapodás is történt a kilépési szerződésben, de vannak vitás részek is. Például végleges döntés történt élő állatok és állati termékek kapcsán, a szellemi tulajdon jogok védelméről is, a folyamatban lévő közbeszerzésekről, rendőrségi és igazságügyi együttműködésről, az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) hatásköréről viszont nem.

- Mit javasol Angliába tanulni készülő fiataloknak?

- Informálódni, informálódni, és talán 2021-ben jelentkezni. Javaslom a gov.uk/settled-status-eu-citizens-families oldal tanulmányozását is. Hangsúlyozom, december 31-ig semmi nem változik.

Szerző: Szabó Ferenc

Forrás: Pécsi STOP