Befejeződött az egykori Mandulás kemping északi területének rendezése és a Mandulás játszótér felújítása

2023. november 15. 11:56 2023. nov. 15. 11:56

November 15-én tartott sajtótájékoztatót Péterffy Atilla, Pécs polgármestere, valamint Meixner Barna, a Biokom ügyvezetője arról, hogy befejeződött az egykori Mandulás kemping északi területének rendezése és a Mandulás játszótér felújítása. Ebből az alkalomból bejárással egybekötött sajtótájékoztatót szerveztek.

Az eseményen Péterffy Attila mondott köszöntő beszédet:

- Tisztelettel köszöntöm a sajtó megjelent képviselőit. Valóban egy örömteli pillanatban vagyunk most itt. Nem esik az eső, süt a nap, tehát minden adottság gyakorlatilag a rendelkezésünkre áll, hogy ezt a pozitív célú sajtótájékoztatót megtarthassuk. A jelen helyszín kapcsán annyit szeretnék összefoglalóan elmondani, illetve bevezetőként elmondani, hiszen majd a részletekről Meixner Barna ügyvezető úr fog beszélni. Ahogy mindannyian emlékezhetünk, ez a helyszín, ahol jelenleg ott állunk, a Mandulás Kemping, az egy elég régóta megörökölt probléma. És ha egy picit visszaemlékezünk arra, hogy mi történt ebben a kérdéskörben, akkor el tudom mondani, hogy egy pécsi közvélemény-kutatás 80%-os visszaigazolást adott, tehát a közvélemény-kutatásban megkérdezett pécsiek 82 százaléka nagyon-nagyon világosan és határozottan azt kérte a pécsi városvezetéstől, szerezze vissza ezt az ingatlant a pécsiek tulajdonába. Nem volt félreérthető ez a mandátum, nem volt félreérthető ez a válasz. Tehát az üzenetet vettük, és nyilván ennek megfelelően kezdtünk el lépni. Ezzel időben teljesen párhuzamosan azt a bőrklinikát, ami szintén egy megörökölt probléma, és egy, mondjuk így, szégyenfoltja Pécsnek sajnos. Megpróbáltuk ezt az ingatlant értékesíteni. Nyílt liciteljáráson két alkalommal teljesen sikertelenül a piaci szereplők erre nem mozdultak, nem láttak benne fantáziát. Sebaj. Felajánlottuk a magyar államnak, hiszen 2023-ban is vissza kell, most már túl vagyunk rajta, de vissza kellett fizetnünk 1,75 milliárd forintot. Ez a 23-ra eső állami adósság törlesztő évi törlesztőrészlete volt, és azt kínáltuk fel a magyar államnak még az év elején korábban, hogy ebben a törlesztőrészletben hadd álljunk a bőrklinikával helyt, magyarán vonjuk le a bőrklinika értékét, forintálisan visszaküldjük a különbözetet, és a klinika immár állami tulajdonba kerülhet, hogyha egyéb térségi szereplők látnak benne állami, netán egyetemi vagy egyéb fantáziát, akkor megtehessék. Ne legyünk ennek akadályai. A lényeg a lényeg, hogy ennek a felkínálásnak, tehát az állam felé felkínált börklinikára a magyar állam sem volt érdeklődő. Hivatalosan is visszautasították ennek az opciónak a megvalósítását. Tehát visszatérve a klinikára, volt két eredménytelen nyílt liciteljárásunk, volt egy eredménytelen állami felajánlásunk.

Péterffy Attila és Meixner Barna

"Ezután döntöttünk úgy, hogy a klinika területét és a mandulás kemping területét elcseréljük, eladni nem tudtuk, elcseréljük. Ennek a cserének az eredménye az, hogy a mandulás kemping visszakerült a pécsiek tulajdonába, tehát mi tudunk közösen rendelkezni a jövője felett. A Bőrklinika egy szégyenfolt helyett pedig egy jövőbeni fejlesztés helyszíne lehet, és lesz is, reményeim szerint immár nem önkormányzati, hanem egy privát kézben lévő tulajdonos fejlesztése révén, és a csereügylet eredményeképpen mintegy 200 millió forint bevételre tett szert az önkormányzat. Úgyhogy gyakorlatilag azt gondolom, hogy a 10 évet tartó tétlen intézkedés eredményeképpen elértük azt az eredményt, hogy ez a telep most már végre a pécsieké."

Nyár elején, amikor elcseréltük az ingatlanokat, a frakciószövetség tagjaival együtt kezdtük elbontani az itt lévő romos épületeket itt, a terület északi részén. Azóta szerencsére nem állt meg se az élet, se az idő. A Biokom az elmúlt öt hónapban elbontotta ennek a területnek az északi részében lévő összes romos épületet. Ennek következtében immár használható, bejárható, élvezhető ez a terület. Nem csak ezt a munkát végezték el, hanem a velünk szemben lévő mandulás játszóteret is felújították gyönyörűen. Úgyhogy én szeretném ezt a munkát megköszönni a Biokomnak.

 

- tette hozzá a polgármester.

"Ennek az eredménye tehát, hogy pécsieké lett a mandulás kemping, és a 2021-27-es fejlesztési ciklusban amúgy is lehetősége van Pécsnek arra, hogy a top 20-as projektek egyikeként a megújuló Mecsek-oldali fejlesztéseket megvalósítsa, ennek masszív részét fogja képezni a visszaszerzett mandulás kemping területe. Itt a pécsieket fogjuk megkérdezni úgy, ahogy eddig tettük minden projekt kapcsán, hogy a megújuló Mecsek program keretében, kimondottan ezen a területen milyen olyan projektet tudnának elképzelni, ami az ő érdeküket szolgálja, fenntartható, amúgy közösségi értéket tükröz vissza, és nyilván ebben a természetben ragyogóan elképzelhető. Úgyhogy azt gondolom, hogy megtettük, ami tőlünk elvárható volt, és ezért örülök annak, hogy most jelenleg itt lehetek, nem egy idegen tulajdonú, hanem immár a Pécsi Önkormányzat területén. Köszönöm."

- zárta beszédét Péterffy Attila.

A szót Meixner Barna vette át.

"Nagy tisztelettel köszöntöm én is a sajtónak a megjelent képviselőit. Ugye, ha visszaemlékszünk, amikor 2021 elején indítottuk a parkmegújítási programunkat, amelyet Pintér János egykori pécsi polgárról neveztünk el, akinek a nevéhez fűződik a Pintér Kert Arborétumnak a megalapítása. Az elsők között valósítottuk meg itt a szintén gyakorlatilag a manduláshoz tartozó tornapályán a pálya felújítását. Már akkor a tornapálya is nagyon elhanyagolt, lényegében mondhatom, hogy használhatatlan állapotban volt. És már akkor elhatároztuk, hogy ez tulajdonképpen a mandulás projektnek - ha mondhatom így - csak az első üteme, mert terveink között szerepelt, hogy még ebben a ciklusban a szabadidőparkot, a játszóteret is rendbe tegyük. Ennek az idei évben el is jött az ideje. És hát én is tényleg örömmel mondhatom el, hogy nagyon megörültünk annak a hírnek, amikor napvilágot látott az, hogy itt a szabadidőpark melletti egykori mandulás kemping területe is önkormányzati tulajdonba kerül, hiszen ennek köszönhetően akkor nem csak a játszótérre, a szabadidőparkra fókuszálhatunk, hanem itt közvetlen mellette lévő területnek a rendbetételére is, hiszen ha visszaemlékszünk még néhány héttel vagy néhány hónappal ezelőtt is. Itt tényleg a játszótér közvetlen környezetében látványromboló, még azt is mondhatom, balesetveszélyes épületek álltak már körülbelül két évtizede. Ami azt gondolom, hogy méltatlan volt a Mecsekhez, illetve hát akár a mandulás szabadidőparkhoz. Így hát született az a döntés, hogy a játszótér és a szabadidő parknak a rendbetétele mellett ezen területnek az északi részét is rendbe tesszük. És hát, hogyha körbenézünk, akkor ennek látható az eredménye."

A Biokom ügyvezető igazgatója részletesen felsorolta, hogy milyen munkálatok folytattak az elmúlt időszakban:

"Elbontottunk négy romos épületet. Az épületek alapjainak a tereprendezésére is sor került. Ezen kívül összegyűjtöttük a teljes területen az itt hagyott hulladékot, erdészeti munkákra került sor. Elbontottuk a mára funkciójukat vesztett és tönkrement villany kanderlábereket. Ezen kívül helyeztünk ki hulladékgyűjtő edényeket, padokat, illetve kicsit próbáltunk a szemléletformálásra is fókuszálni. Ennek köszönhetően került kihelyezésre egy magtálca a tájékoztató táblával, hogy mit is jelent ez. Ezen kívül két mögöttem látható egy rovarhotel, illetve egy süngarázs is kihelyezésre került, amellyel kapcsolatban szintén a kilátogatók érdekes információkat olvashatnak. Összességében pedig tulajdonképpen azt tudom mondani, hogy azt láthatjuk, hogy a szabadidőparknak egy ténylegesen egy kulturált parkolója jöhetett így létre. Végül szeretnék köszönetet mondani. Szeretném megköszönni egyfelől a Mecsek Egyesületnek, és köszöntöm Baroneki Idősebb Baronek Jenő urat, a Mecsek Egyesület tiszteletbeli elnökét, valamint Vargha Tamás úrnak, a Mecsek Egyesületnek az ügyvezető elnökének, akiknek a Mecsek Egyesületnek a segítségével újulhatott meg, szintén egyébként itt a területen lévő Emil pihenő, úgyhogy ezt köszönöm szépen. Szintén szeretnék köszönetet mondani a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnek, akik segítettek nekünk fotókkal, illetve szöveggel összeállítani egyfelől az itt látható információs felületeket, másfelől pedig azt az új tanösvényt, amelyet majd a sétánk során fogok bemutatni a játszótér területén. Illetve szeretném megköszönni a Kárpát-medencei Magyarok Kulturális Egyesületének a munkáját is, és külön Földi Tibor fafaragó mesternek, akinek munkájának köszönhetőek majd azok az elemek, amelyeket a játszótéren fogunk látni megvalósulhattak."

Rovarhotel
Süngarázs