Beköszöntött az új lovagkor

2017. október 11. 08:52 2017. okt. 11. 08:52

Megedz, megmozgat, megfegyelmez, eszméletlenre csiszolja a reflexeket, ősi, mégis nagyon divatos és most Te is beletanulhatsz itt Pécsen. Ha eddig csak a Trónok harcát nézted, vagy a gépeden vívtál hosszúkarddal, most végre kipróbálhatod élőben.

Egy pécsi baráti társaság várja közös edzéseire azokat, akik elmúltak 14 évesek, és szívesen megtanulnák harcedzett vívóktól a hoszúkardforgatás rejtelmeit, mindezt Pécsen.

Az edzések koordinátora, Garas Olivér elmondta: a 14 éves korhatárnak több oka van. Részben nem szerveződtek egyesületbe, ők csupán emberek, akik közösen edzenek. A sport nem teljesen veszélytelen, ezért a jelentkezők szülői-gondviselői aláírással vehetnek csak részt az edzéseken.

Másrész a kardvívók olyan technikákat oktatnak, amelyekkel a közép- és reneszánsz korban bizony emberek életét oltották ki, az edzéseken reflexeket huzaloznak be, a tudás pedig felelősséggel jár.

Ám ettől eltekintve számos vonzó vonása van a vívásnak. A legszembetűnőbb, hogy szó szerint reneszánszát éli. Európa nyugati felén is csak mintegy 20-25 éve fedezték fel ismét a hosszúkardvívást, így az amúgy középkori harcművészet nagyon is fiatalnak számít. Vitán felül divatos: nem csak a tévében és a mozivásznon, de a számítógépeken és konzolokon is hódítanak a lovagok. Aki élőben is próbára tenné magát, most már Pécsen is megteheti.

Ám messze a divaton túl ott van a történelem szeretete is, ami nem csak abból áll, hogy hagyományőrzők csillogó páncélban próbálják meg felaprítani egymást középkori fesztiválokon.

- Német kardforgató mesterek kódexei alapján oktatjuk a vívást – mondta Garas Olivér. – Míg a japán kardvívás során valaki más kultúráját ismerhetjük meg, a hosszúkarddal saját őseink gondolkodásába pillanthatunk bele. Pár hónap után világossá válik a logika, elősejlik az európai gondolkodás, a mozdulatok célszerűsége és magunk tapasztalhatjuk meg, hogy mik voltak egy európai kardforgató erényei.

A kardvívásban a legtöbb harcművészethez képest sok a taktikai elem, így aki belevág, nem csak ügyesedik, erősödik és gyorsabb lesz, de a gondolkodására is hatással lesz a sport.

Garas Olivér kiemelte: ebben a közösségben nincsenek szintek, színes övek vagy csillagok, mint egy konyakosüvegen, sem más alá-fölé rendeltség, itt mindenki a saját tempójában fejlődhet. Ez egy baráti társaság, amelynek a tagjai összejárnak vívni, és az is marad.

Aki kedvet érez hozzá, hogy belevágjon, keddenként öt órakor a Babits gimnáziumban jelentkezhet, vagy írhat egy levelet ide: garasmail@gmail.com