Benke Norbert: ha egy szakszervezet felelősen gondolkodik, nem fogja leölni a tyúkot, a tojásra hajt

2020. február 26. 10:01 2020. feb. 26. 10:01

- Ha egy cég nem tudja egy évben megadni a 25%-os béremelést, de kikényszerítik belőle, előfordulhat, hogy komoly leépítés lesz az ára - mondta lapunknak Benke Norbert, a Magyar Szakszervezeti Szövetség baranyai vezetője, akivel a Tüke Busz Zrt.-nél kialakult helyzetről beszélgettünk. Úgy látja, egy szakszervezetnek nem az a feladata, hogy mindenáron végigvigye az akaratát, hanem hogy működőképes konszenzust segítsen elő, két szakszervezet pedig igencsak kontraproduktív tud lenni egy cégnél.

Zajlanak a bértárgyalások a pécsi buszsofőrök fizetésemelését illetően, az első lépcső, a 8 százalékos bérnövekedés visszamenőleg, januártól megjelenik a bérekben.

A tárgyalások második körét február 12-én folytatta le a Tüke Busz menedzsmentje a buszos cég mellett működő szakszervezetek képviselőivel. Ennek során elhangzott, a korábbi, azonnali béremelés mellett további bérfejlesztési lehetőségekről történő egyeztetések várhatók a jövőben, valamint az alapórabéren kívül a pótlékok, juttatások mértékén is változtatnának, és új bérelemek bevezetésén is gondolkozik a városi cég. 

Az önkormányzat korábban jelezte, hogy a bértárgyaláson ismertetett elképzelések közül kiemelten konstruktív javaslatnak tekinti Hofekker Ferenc, a Független Demokratikus Szakszervezet (FDSZ) elnöke részéről felmerült garantált bérminimum megadására vonatkozó érdekképviseleti igényt.

A kisebbik érdekvédelmi szervezet, a SZAKSZ 25 százalékos béremelést szeretne, sztrájkhajlandóságot mért, január 31-ig szerette volna a növekményt. Ennek kapcsán Hofekker Ferenc korábban rámutatott, sosem volt januárban aláírt bérmegállapodás, a sztrájkkal való fenyegetés jelen körülmények között csak arra jó, hogy összeugrasszák az embereket.

Lapunk most Benke Norberttel, a Vasas szakszervezet régiós vezetőjével, a Magyar Szakszervezeti Szövetség baranyai vezetőjével beszélgetett a Tüke Busz Zrt.-nél kialakult helyzetről.

A szakszervezeti vezető elmondta, a szakszervezetnek, nem feltétlenül az a dolga, hogy mindenáron leölje a tyúkot, hanem hogy begyűjtse a tojást. A cél az, hogy segítsen a szakszervezet megtartani a munkahelyeket, segítsen konszolidálni, ha arra van szükség, hogy legyen bér, azért, hogy később lehessen béremelés 

- Három olyan céget is tudok mondani, ahol segítettünk, mert a társaságnak éppen gondjai voltak – mondta Benke Norbert. – Van ennek egy jó üzenete, a cégek vezetése megjegyzi, ha a bajban támogatta őket a szakszervezet.

Két szakszervezet igen kontraproduktív tud lenni egy munkáltatónál - vélekedett a vezető. Mint fogalmazott, a tagoknak, a dolgozóknak kell eldöntenie, hogy merre menjenek. A Tüke Busz konkrét esetében a szakszervezeti vezető elmondta: van közöttük olyan, ami régóta működik, bőven tett már le az asztalra eredményeket, és azt is bizonyította, hogy ha tényleg nagy a baj, nagyon kemény tud lenni – emlékeztetett Benke Norbert a 2012-es nagy buszleállásra.

A szakszervezetnek nem az a feladata, hogy mindenáron végigvigye az akaratát, hanem hogy működőképes konszenzus legyen, a versenyszférában legalábbis így megy. Előfordulhat, hogy ha a szakszervezet minden áron olyan béremelésért akar küzdeni, amit a társaság nem tud előteremteni, akkor se pénz, se munkahely nem lesz. Ha az érdekvédelmi szervezet felelősen, hosszútávon gondolkodik, nem fogja leölni a tyúkot, hanem a tojásra hajt.

Ha egy cég nem tudja egy évben megadni a 25%-os béremelést, de kikényszerítik belőle, előfordulhat, hogy komoly leépítés lesz az ára - folytatta Benke. Úgy látja, lehet nagyon keményen fellépni, de akkor vállalni kell a felelősséget is, ha komoly árat kell fizetni az egyszeri győzelemért. Mert akkor neki, az egyszer nagyot kaszáló szakszervezet vezetőjének kell odaállni az elbocsátott emberek elé. 

Forrás: Pécsi STOP