Benke Norbert: ne írjanak alá fizetés nélküli szabadságról a dolgozók, ha ilyet ajánl a cég

2020. április 5. 08:52 2020. ápr. 5. 08:52

A Vasas Szakszervezeti Szövetség regionális ügyvivője szerint egy cég sem ajánlhat fel fizetés nélküli szabadságot a dolgozóinak, ehelyett vagy fizetett szabadságot, vagy állásidőt kell megajánlani a munkásoknak, vagy pedig a munkaidőkeretet kell megváltoztatni. Azt is jelezte Benke Norbert, hogy a szakszervezet pert fog indítani, ha valahol a fizetés nélküli szabadságra küldik a dolgozókat. 

A koronavírus miatt bevezetett járványhelyzet miatt sok cég állt át csökkentett üzemmódra, vagy állt le az elmúlt hetekben szerte az országban és a világban, több helyen pedig a dolgozóktól is megváltak már. 

(Pécsen például a Honsa részlegesen állt le, a komlói RÁK Antenna Gyártó Kft-nél 70-80 dolgozónak ért véget a munkája közös megegyezéssel március végén - a szerk.)

A Pécsi STOP kérdésére Benke Norbert, a Vasas Szakszervezeti Szövetség dél-dunántúli regionális ügyvivője elmondta, jelenleg is zajlanak a tárgyalások azoknál a cégeknél, ahol a Vasas jelen van. A szakszervezet egy olyan munkahelyről tud, ahol már 28 főt elbocsátottak - tette hozzá Benke Norbert. 

A régiós ügyvivő hangsúlyozta, hogy vannak olyan cégek, ahol fizetés nélküli szabadságra küldik a dolgozókat, ám ezt a cég nem teheti meg, ezt csak a munkavállalók kérhetik.

Ha valaki ezt kéri, annak azonban azzal kell számolnia, hogy se bevétele nem lesz, de munkanélküli ellátást sem kaphat, viszont fizetnie kell a havi egészségügyi hozzájárulást (ez 7710 forint havonta), hiszen a biztosítási jogviszonya szünetelni fog. Éppen ezért arra hívta fel a munkavállalók figyelmét, hogy ne írjanak alá ilyenről papírt.

A cégeknek ilyen esetben az állásidő alatt 100 százalékos alapbért kell fizetnie, vagy esetleg a munkaidőkereten kell változtatnia, vagy fizetéses szabadságot lehet kiadni a munkavállalóknak. Csak akkor menjen bele fizetés nélküli szabadságba a munkavállaló, ha van máshonnan bejövő jövedelme, máshogy nem szabad - javasolta.

Hozzátette, amint a veszélyhelyzetet feloldják és a bíróságok újraindulnak, a Vasas csoportos pereket fog indítani azon cégek ellen, amelyek fizetés nélküli szabadságra küldték a dolgozóikat, és ki fogják velük fizettetni az elmaradt béreket és annak kamatait. De a kormányra is szükség lesz, mert ki kell majd pótolni az elmaradó béreket - magyarázta Benke norbert.

"Egy cég tegye meg azt, hogy ha meg akarja tartani a munkavállalóját, akkor legyen vele szolidáris, mert a munkavállaló is az, aki adott esetben 5 nap helyett 4-re megy be dolgozni. Nem ajánlhatja fel egy cég egy munkavállalónak a fizetés nélküli szabadságot, az emberek 80 százalékának nincs tartaléka több hónapra!"

- fogalmazta meg az érdekvédő.

Benke Norbert kitért arra is, hogy sok vállalatnál úgy értelmezték a veszélyhelyzetet, hogy ez egy vis maior-helyzet, vagyis alapbér fizetése nélkül rendelhetnek el állásidőt. Holott ez csak akkor lenne igaz, ha a hatóságok zárnák be az üzemet. De mivel ilyen nem történt meg, ezekben a gyárakban is van lehetőség a további munkára a biztonságos előírások megtartásával.

A Vasas regionális ügyvivője zárszóként még megismételte: senki ne írjon alá fizetés nélküli szabadságról szóló papírokat, - többek között - erről szól a Vasas Szakszervezet által indított „Ne írd alá!” kampány is.

 

Szerző: V.G.

Forrás: Pécsi STOP