Beremendi domb: kitérő válaszokat adott a Duna-Dráva Cement Kft.

2020. március 5. 14:05 2020. márc. 5. 14:05

A Duna-Dráva Cement Kft. szerint a beremendi cementgyárban leginkább helyettesítő tüzelőanyagot használnak, így csökkentik a fosszilis tüzelőanyag mértékét. Ezt arra válaszul közölte a cég, hogy a Jobbik megyei képviselője többek között arról beszélt, hogy a  cementgyárban importszemetet égetnek, Beremenden pedig folytatnák a megmaradt domb bányászatát, noha az alatt természeti kincsek rejlenek.

Szerdán tartott sajtótájékoztatót Schwarcz-Kiefer Patrik, a Jobbik megyei önkormányzati képviselője, aki a beremendi domb természeti kincseinek fenyegetettségéről számolt be. 

Mint elmondta, bár korábban a domb alatt található barlang és egyebek védelmében a beremendi önkormányzat és a bányászatot végző cég megállapodott, később mégis megváltoztatták a bányászati tervet. Ráadásul a jelenlegi önkormányzat a politikus szerint nem hallja meg a helyi lakosok panaszát, noha már aláírásgyűjtést is tető alá hoztak.

A megyei önkormányzati képviselő arról is beszámolt, hogy a Beremendhez közeli cementgyárban más országból importált szemetet égetnek.

A bányászattal és az erőművel kapcsolatban a Pécsi STOP megkereste a Duna-Dráva Cement Kft-t (DDC). Rákérdeztünk, hogy a cementgyárat milyen fűtőanyaggal működtetik, hogy tényleg folytatják-e a domb elbányászását, valamint arra is, hogy terveznek-e elkerülő utakat kiépíteni a cementgyár környékén. 

A DDC válasza szerint a beremendi cementgyár működését több szigorú uniós és hazai jogszabály is szabályozza, a gyár az illetékes hatóságok engedélyével és folyamatos felügyeletével működik. Arra is kitértek, hogy a cég életében fontos a fenntarthatóság és több környezetvédelmi díjjal is kitüntették már a vállalatot "innovatív környezetvédelmi tevékenysége" miatt.

"Az elmúlt években, évtizedekben számos, több milliárd forintos beruházási értékű modernizáció zajlott a DDC két cementgyárában. Így például a Beremendi Cementgyár éppen tíz éve az elérhető legjobb technikának köszönhetően elsősorban helyettesítő tüzelőanyagokat alkalmaz a termelése során. Így folyamatos kontroll mellett képes a fosszilis tüzelőanyag felhasználását a lehető legkisebb mértékre csökkenteni. Emellett a cement előállításához szükséges egyéb helyettesítő anyagok minél magasabb fokú alkalmazására törekszik a magas minőség megtartása és természetesen a környezetvédelmi törekvések mellett"

- áll a cég válaszában, csak kár, hogy azon konkrét kérdéseinkre, hogy használnak-e bármilyen hulladékot tüzelőanyagként (és ha igen, az honnan származik és milyen fajta hulladék), az nem szerepel a válaszban.

A DDC arra is kitért, hogy a beremendi dombnál 1910 óta folyik a bányászat, a jelenlegi bányatelket 1960-ban véglegesítették, amelynek mérete azóta sem változott. A DDC koncessziós joggal bányászik az állami bányaterületen.

"A helybéliek – akikkel évtizedes és kiváló kapcsolattal bír a cementgyár – is pontosan tudják a kijelölt bányaterület határait, hiszen erről a kihelyezett táblák is tájékoztatnak.

A területen egyébként nincs kristálybarlang.

A bányaműveletek eredményeként fellelt földalatti, a felszíni fejtéssel sem veszélyeztetett üregek (vízzel is elöntött cseppkőbarlang) védelmét védőpillér szolgálja. Ennek méretét a kötelezően előírtakon túl biztosította a DDC. Az egyébként a Duna-Dráva Nemzeti Park kezelésében álló földalatti üregek védelme közös ügy, megtekintésük a geometriai formáció miatt kockázatos, ezért csak szakértők, kutatók látogathatják. A bányaművelésnek köszönhetően folyamatosan védett és óvott környezetben"

- olvasható a válaszban.

Sajnos arra nem tért a ki a cég a közlésében, hogy tervezik-e elkerülőutak építését a beremendi cementgyár környékén, hogy ne terheljék túl az állami úthálózatot.

 

Szerző: V.G.

Forrás: Pécsi STOP