Bértáblákkal fogadták Hoppál Pétert a tüntető könyvtárosok a Tudásközpontban

2018. március 21. 19:42 2018. márc. 21. 19:42

Harminc könyvtáros tüntetett szerdán a bérrendezésért Pécsett, a Tudásközpontban, az alkalmazottak az ott konferenciázó Hoppál Péter orra alá tolták az elkeserítő bértábláikat is.

A Csorba Győző Könyvtár dolgozói azért tüntettek, mert a könyvtárosok, muzeológusok és levéltárosok bértáblája 16 éve változatlan - mondta el a Népszavának a demonstráció vezetője, Mészárosné Sík Zsófia. E három szakma képviselőinek jövedelme csak azért nőtt azóta, mert emelték a garantált minimálbért. Így viszont a közművelődésben dolgozók fizetési besorolása nem ad semmiféle jövőképet, hisz például egy kilenc éve pályán lévő, doktori végzettségű alkalmazott ugyanannyit keres (nettó 130 ezer forintot), mint egy nyolc osztályt végzett kezdő.

A cikk megjegyezte, a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete 2012-től új bértáblát követel. Mindeddig viszont csak annyit sikerült elérniük, hogy 2017-ben nettó 15-20 ezer forint bérpótlékot kaptak. Ez idén nem emelkedett, és a pótlék nem lett része az alapbérnek, azaz bármikor elvehető. Idén februárban a szakszervezet tárgyalt az államtitkársággal, de ebből csak ígéret lett előrelépés nem.

A Tudásközpontban elcsípett Hoppál Péter államtitkár azt mondta a demonstrálóknak, a kormány sokat tett a közművelődési intézményekért és az ott dolgozókért. Az alkalmazottak bérügyben nem osztották Hoppál derűlátását. Elárulták, nem tartják kizártnak, hogy sztrájkolhatnak a könyvtárak és a múzeumok dolgozói, ha továbbra is elmarad a bérreform.