Besokalltak: Péterffy Attila kizárása miatt a tagság közel egyharmada kilép a Mindenki Pécsért Egyesületből

2021. július 2. 20:59 2021. júl. 2. 20:59

Közös nyilatkozatot adott ki és kilép Mellár Tamás egyesületének hat tagja, mert úgy érzik: “az elmúlt időszakban mintha az lenne a cél, hogy az egyesület megbontsa az ellenzéki pártok formálódó egységét”.

Korábban már írtunk arról, hogy Mellár Tamás szerint a pécsi városvezetést és a polgármestert antidemoratikus működés jellemzi. Ez azért is érdekes és ellentmondásos, mert közben ő küldött üzenetet az egyik egyesületi tagnak, hogy lényegében ki lehet lépni a Mindenki Pécsért Egyesületből, ha úgy sem értenek egyet.

Mindezt pedig annak a taggyűlésnek a másnapján tette, amikor a tagságnak csupán az egyharmada támogatta a szavazáson, hogy elindítsák Péterffy Attila kizárását az egyesületből és megvonják 14 képviselő névhasználati jogát. Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!   

Úgy tűnik, az üzenete célba is ért sőt, túl is szárnyalta azt, ugyanis egyből hatan kiléptek az egyesületből. Ez azt jelenti, hogy az eddig 21 fős egyesület létszáma 15 főre csökken, a tagok közel egyharmada kilép. Ráadásul helyi és országos szinten is ismert szerkesztőről, kritikusról, íróról, építészről, közgazdászokról és ügyvédről van szó, akik közül öten az egyesület alapító tagjai voltak.

A teljes nyilatkozat:

“Az a cél vezérelt minket, pécsi értelmiségieket a Mindenki Pécsért Egyesületben, hogy tudásunkkal, tanácsainkkal, kapcsolatainkkal hozzájárulhassunk ahhoz, hogy Pécs élhetőbb legyen, a város okosabban sáfárkodjon mind az épített örökségével, mind az itt lakók szellemi és fizikai potenciáljával, a hírekben ne szégyenszemre szerepeljünk korrupciós ügyek  miatt, ne az eladósodottságunk döntsön rekordokat… 

Ezért szerveztünk nyílt vitákat, fórumokat, ezért ajánlottuk fel segítségünket, szakértelmünket egy új, sikeresebb városvezetés kialakításához, majd önkéntes munkánkat városi cégek felügyelőbizottsági tagságába… 

A Mindenki Pécsért tagjai között akad országosan ismert politikus, közgazdász, jogász, szerkesztő, építész, író, egyetemi tanár, kereskedő… 

Senki nem gondolta, hogy mindenben egyet fogunk érteni, a vitának fontos szerepe van a nem tekintélytiszteleten alapuló társadalomban, mert a közös ügyeinket meg kell, vagy inkább meg lehet beszélni. Viták, eszmecserék közben nyílik lehetőség arra, hogy egymás gondolatait megértve többre jussunk, mint amire külön-külön képesek lennénk. 

A demokráciával lehet élni, s visszaélni. Úgy érezzük, az elmúlt időszakban a Mindenki Pécsért keretein belül furcsa dolgok kezdődtek, mintha az lenne a cél, hogy az egyesület megbontsa az ellenzéki pártok formálódó egységét. Míg az országos politika a közös ügyek mentén való haladást tematizálja, addig Pécsett, mintha egy céljavesztett lovagi torna zajlana épp a Mindenki Pécsért vezetésével, s már nem arról van szó, hogy ernyőszervezetként miként segítsük az együttműködést, hanem éppen ellenkezőleg, hogyan akadályozzuk meg.  

A találkozók hangnemét egyre inkább néhány tag kevéssé artikulált mondandója határozta meg, nem gondoljuk, hogy a hangerő, a személyeskedés és az indulat az érveket bármilyen szinten hitelessé tenné. Az utóbbi történések, a polgármestertől megvont bizalom, majd kizárása az Egyesületből arra késztetett bennünket, hogy ebből a szervezetből mi kilépjünk. 

Így az alapszabályban és törvényben adott jogunknál fogva a tagsági jogviszonyunkat a mai nappal megszüntetjük.  

Ágoston Zoltán (szerkesztő, kritikus)

Balogh Robert (író, újságíró)

Bánkuti István (közgazdász) 

Gettó Tamás (építész)

Szűcs Orsolya (ügyvéd)

Törőcsik Mária (közgazdász)

Kelt Pécsett, 2021. július”

Korábbi cikkeink az ügyben: