Beteg, balesetveszélyt jelentő fákat vágtak ki Uránvárosban

2021. január 26. 11:38 2021. jan. 26. 11:38

A kivágások által érintett területek Uránvárosban: a Radnóti Miklós utca, az Ybl Miklós utca, a Hajnóczy utca és a Kőrösi Csoma Sándor utca által határolt zöldfelületek, az Esztergár Lajos utca és a dr. Veress Endre utcai rendelő déli oldala - tudtuk meg a Biokom Nkft. közleményéből.

A társaság munkatársai rendszeresen ellenőrzik a pécsi közterületek faállományát, hogy a problémás esetekben elvégezhessék a szükséges beavatkozásokat. Általában ez metszési munkálatokat jelent, de van, ahol elkerülhetetlenné válik egy-egy fa kivágása. A tervezésnél a városüzemeltetési cég három fontos szempontot vesz figyelme: a növény állapotát, illetve a lakosság biztonságát és a közművek, épületek, egyéb tereptárgyak (pl. padok, villanyoszlopok) védelmét.

Ezúttal Uránvárosba kerül sor néhány növény, elsősorban vadszilvafák eltávolítására, melyek sajnos rossz állapotban vannak, odvasak, gombásodásodnak, és ami veszélyesebb: több olyan villás elágazódás van rajtuk, melyek bármikor lehasadhatnak, és így a közelükben lévő épületre, közműre, járdára, útra, padra, esetleg emberekre eshetnek rá.

Nem mellesleg ha például termést hoz a növény, a hulló, rothadó gyümölcsök csúszásveszélyesek, ragadnak, vonzzák a darazsakat, ez szintén komoly problémákat okozhat.

Hiába borulnak tehát zöldbe és hoznak virágot tavasszal, ezek a fák nem egészségesek, bármikor fennáll a veszély, hogy egy erősebb széllökés kidönti őket.

A fent említett fákon leggyakrabban előforduló betegségek: szilvafa-tapló /Phellinus tuberculosus/ és az almafa-rozsdástapló /Inonotus hispidus/

 

Forrás: BIOKOM Nkft.