Betett az özönvíz a termésnek Baranyában

2019. június 11. 07:45 2019. jún. 11. 07:45

A Baranya Megyei Kormányhivatal szerint az április és májusi hidegebb időjárás nem károsította a baranyai termőterületeket, viszont az utóbbi hetek esőzései miatt már érkeztek bejelentések.

Mivel az április és május nagy része a szokottabbnál hidegebb volt (volt, ahol május elején még havazott is), a Pécsi STOP megkereste a Baranya Megyei Kormányhivatalt, hogy az időjárási anomália okozott-e valami kárt a megye termőterületein.

A kormányhivatal válasza a következő volt:

"Az április és május hónapban tapasztalt hűvösebb időjárásra tekintettel kárbejelentés hatóságunkhoz nem érkezett. Az elmúlt hetek esőzései miatt két mezőgazdasági termelő nyújtott be belvíz kárbejelentést. Ez a két bejelentett belvízkár 20 hektár cukorrépát, valamint 71 hektár kukoricát érintett."

Arra is rákérdeztünk, hogy a kárbejelentést miképp tudják megtenni a gazdálkodók.

"A 2015-ös kárenyhítési évtől a termelők - a papír alapú kárbejelentés helyett - elektronikusan jelenthetik be a káreseményeket, aminek köszönhetően jelentősen egyszerűsödött az ügyintézés. A mezőgazdasági kárenyhítési rendszer (MKR) az ügyfélkapun keresztül érhető el, de a bejelentésben a falugazdászok segítséget nyújtanak azoknak a termelőknek is, akik esetleg nem rendelkeznek ügyfélkapuval. A káresemény bekövetkezését és a hozamcsökkenés mértékét a kormányhivatal igazolja, ezt követően a gazdák a kárenyhítő juttatás iránti igényüket a Magyar Államkincstárhoz nyújthatják be"

- olvasható a kormányhivatal válaszában.

Forrás: Pécsi STOP