Bevásárolnak a magányos pécsi időseknek a Nevetnikék önkéntesei

2020. március 26. 07:02 2020. márc. 26. 07:02

Példamutató kezdeményezéssel segíti a koronavírus által leginkább veszélyeztetetteket a pécsi Nevetnikék Alapítvány: bevásárolnak azoknak, akik nem tudnak vagy nem mernek kimozdulni a járványhelyzetben, valamint a gyógyszertárba is elmennek. A segítők már több tucat rendelést ügyeztek, sokan keresik őket, olyanok is, akiket teljesen elfelejtett a családjuk.

A pécsi Nevetnikék Alapítvány elsődlegesen kórházban ápolt gyermekek szabadidős foglalkozásainak megszervezésével, a betegek gyógyulásának elősegítésével, a kórtermi környezetük barátságosabbá tételével foglalkozik önkéntesek segítségével. Rendszeresen szerveznek gyűjtést, hogy megszépítsék a lábadozó kicsik ünnepét, de Szigetvári Kórház gyermekosztályának kifestését is ők gründolták.

A koronavírus-járvány miatt azonban most másképp segítenek. Március 15-től bevásárolnak az idősek, betegek helyett, hogy ne kelljen azoknak közösségbe menniük, akikre a legnagyobb fenyegetést jelenti a kór. Az akciót Facebook-oldalukon is hirdetik, valamint plakátokat helyeztek ki a pécsi lépcsőházakba is.

A Nevetnikék Egyesület plakátja egy pécsi társasház bejáratánál (fotó: Pécsi STOP)

Kőműves Glória, az alapítvány vezetője lapunknak elmondta, jelenleg egy 20-25 fős csapat dolgozik, eddig közel negyven rendelést teljesítettek, és már 60 idős jelentkezett a felhívásukra. Olyanok is vannak, akik még rendelkeznek tartalékokkal, csak jelezték, hogy egy-két hét múlva segítségre lehet szükségük. Olyanok is felvették velük a kapcsolatot, akik idős szüleikkel élnek, és nem mernek közösségbe menni, nehogy behurcolják a vírust.

Elmesélte, felvette velük a kapcsolatot egy olyan idős pécsi is, akivel évek óta nem beszéltek a gyerekei, és a környezete sem. Azt mondta az alapítványnak, ha ők nincsenek, neki senkije sincs ebben az időszakban.

„Amennyiben valaki segítséget szeretne, felhív minket, mi pedig összekötjük a lakhelyéhez legközelebbi önkéntessel. Arra kérjük, hogy gondoljon ki egy egyheti bevásárlást, a rendelést leadja az önkéntesnek, aki megveszi a kért dolgokat. Ezután telefonon közli az időssel, hogy mennyibe került a bevásárlás, és mire odaér a csomaggal, már ki van készítve a megbeszélt helyre az ellenérték"

- mondta a vezető. Hozzátette, kapcsolatban vannak a pécsi önkormányzattal, mely múlt pénteken indította el a PAPI - Program A Pécsi Idősekért - kezdeményezést, szintén a szépkorúak védelméért. Önkéntesekre most is szükség van, a Facebookon toboroznak is, fiatal, egészséges, mostanában külföldön nem járt jelentkezőket várnak.

A Nevetnikék Alapítvány ingyen teszi jobbá mások életét. Hogy ez így is maradjon, az adód egy százalékával segítheted őket. Az így összegyűjtött felajánlásokat a járvány után a szervezet az egészségügyi dolgozók és a kórházi betegek rehabilitációjára fordítja.

Adószám: 18504688-1-42

 

Szerző: H. V.

Forrás: Pécsi STOP