Bezuhanhat a pécsi sör forgalma

2019. december 26. 15:30 2019. dec. 26. 15:30

Az idén akár 3 százalékkal 6,55 millió hektoliterre is csökkenhet az öt legnagyobb magyar sörgyártó (Borsodi, Dreher, Heineken, Carlsberg és Pécsi) belföldi forgalma, a hazai termelés 5 százalékkal, mintegy 5,8 millió hektoliterre mérséklődhet, ugyanakkor a prémium szegmens további növekedésének köszönhetően az árbevétel várhatóan egy százalékkal nő tavalyhoz képest a Magyar Sörgyártók Szövetségének (MSSz) igazgatója szerint.

Minderről Kántor Sándor az MTI-nek nyilatkozott, elmondva, tavaly meghaladta a 6,76 millió hektolitert az öt legnagyobb magyar sörgyártó forgalma, amelyből a belföldi termelés közel 6,1 millió hektolitert tett ki. Az idei várható csökkenést azzal magyarázta, hogy a sörfogyasztás szempontjából legerősebb hónapokból a májusi időjárás kifejezetten hűvösebb volt a megszokottnál, emellett a többi hónapban is hiányoztak a tartósan megmaradó, kimagaslóan forró napok.

Kitért arra, hogy a magyar sör exportpiacain a verseny erősödése tapasztalható, emiatt az export 9 százalékkal esett vissza az első három negyedév adatai szerint. Piaci információk szerint a teljes sörimport az idén 20 százalékot meghaladó növekedést mutat, amiből a magyar termelők behozatalának aránya ugyan csak ennek a felével nő, de így is a teljes belföldi forgalmuk 12 százalékára, 700 ezer hektoliter fölé emelkedhet 2019-ben - tette hozzá.

Az öt vállalat általános forgalmi adó (áfa) befizetései tavaly elérték a 30,5 milliárd forintot, jövedéki adó befizetéseik meghaladták a 42,6 milliárd forintot. Ezzel a vezető magyar sörgyárak 2018-ban is növekvő mértékben vették ki a részüket a közteherviselésből, összes adó- és járulékbefizetéseik meghaladták a 80 milliárd forintot, ezt a mértékű költségvetési befizetést a csökkenő forgalom ellenére várhatóan idén is teljesítik majd - mondta Kántor Sándor.

Kántor szerint míg az alkoholmentes szegmens immár eléri a teljes forgalom 5 százalékát, addig a csökkentett alkoholtartalmú ízesített sörök forgalma tavalyhoz képest 25 százalékkal is eshet az idén.

Matolcsy-família érdekkörében

A Pécsi Sörfőzde Zrt. 2017 nyarán került az osztrák Ottakringer csoport tulajdonából Matolcsy György jegybankelnök rokonságának érdekkörébe. Akkor ugyanis az MNB-vezért unokatestvérei, Szemerey Tamás és Szemerey Zoltán két cégen, a Bankonzult Commerce Kft.-n és a MAVA Befeketetési Kft.-n keresztül 99 százaléknál több tulajdont szereztek a sörfőzdében.

Nem sokkal később arról szóltak a hírek, hogy nagyot nyerhet a Pécsi Sörfőzde Zrt., ha befékezi a termelését, ugyanis 2018-tól évtől életbe lépő változás szerint 200 ezer hektoliterig jövedékiadó-kedvezményben részesülhetnek.
 

Forrás: Pécsi STOP/MTI