Biztonságos közlekedés: Okoszebra a Lánc utcában

2021. március 19. 17:24 2021. márc. 19. 17:24

Újabb gyalogátkelőhelyet alakított át biztonságosabbá a pécsi önkormányzat. A Lánc utca-Koller utca kereszteződésében olyan LED-es okoszebrát vehettek használatba a pécsiek, mint amilyen a felújított Nagy Imre úton már hónapok óta szolgálja a gyalogosok biztonságát. A Lánc utcában emellett a közvilágítást is fejlesztették, így az autósok még jobban láthatják az úttesten átkelőket. Ez egy igazán meghatározó kezdeményezés volt, hiszen nem is olyan régen vesztette életét az a 67 éves nő, akit a veszélyes zebrán halálra gázolt egy figyelmetlen sofőr.

Mint a pécsi önkormányzat  közleményéből kiderül, egy 2019-es felmérés adatai alapján ezen az útszakaszon a reggeli csúcsforgalomban óránként csaknem 1400 autó hajtott át. A nagy forgalom és a hosszú zebra miatt többször volt itt gyalogosgázolás, sőt, ahogy írtuk, sajnos halálos baleset is történt.

A beruházás keretében három darab új közvilágítási lámpaoszlopot állítottak fel, és speciális „zebravilágító” LED-es lámpatestet telepítettek a helyszínre. Így a csomópont mind a négy sarkára került világítótest, amelynek köszönhetően sötétben jobban látható a gyalogátkelőhely és közvetlen környéke. Emellett a Nagy Imre úton bevált okoszebrát telepítettek a forgalmas utat keresztező két zebra mellé.

A pécsi városvezetés elkötelezett a város gyalogátkelőhelyeinek biztonságosabbá alakítása iránt. A pécsi gyalogosok védelmére szolgáló közlekedésbiztonsági fejlesztések kiemelten fontosak ebben az önkormányzati ciklusban. A többéves programnak már 2020-ban voltak eredményei - írják közleményükben.

A Maléter Pál út – Krisztina tér csomópontban immár forgalomirányító jelzőlámpa működik, ami nemcsak megkönnyíti, de biztonságosabbá is teszi a forgalmas úton történő gyalogos átkelést. A Nagy Imre úton két helyszínen LED-es burkolatfénnyel ellátott okoszebrák létesültek. Utóbbi használatának féléves tapasztalatai kedvezőek: a sofőrök figyelmét megragadják a villogó fények, így a gyalogosok nagyobb biztonsággal kelhetnek át az úttesten.

 

Lánc utca – biztonságosabb lett az átkelés 

A pécsi önkormányzat 2020 őszén döntött a beruházásról. Ennek keretében három darab új, 10 méter magas közvilágítási lámpaoszlopot állítottak, és 7 darab, speciális „zebravilágító” LED-es lámpatestet telepítettek. Így a csomópont mind a négy sarkára került világítótest, amelynek köszönhetően sötétben immár jobban látható a gyalogátkelőhely és közvetlen környéke.

Emellett a Nagy Imre úton bevált okoszebrát telepítettek a forgalmas utat keresztező két zebra mellé. A mozgásérzékelővel vezérelt villogó burkolatfény a kelet-nyugati irányba közlekedő gyalogosok mozgására hívja fel az autósok figyelmét – a villogó fény erősségének köszönhetően nemcsak sötétben, hanem nappali fényben is.

A bruttó 15,8 millió forintos beruházással elkészült gyalogátkelőhely-fejlesztés műszaki átadás-átvétele és próbaüzeme a napokban sikeresen zárult. A pécsiek így egy újabb megújult, a korábbinál nagyobb biztonságot adó zebrát használhatnak a környéken.

 

Egyetlen pécsi életnek sem szabad a zebrák állapotán múlnia! A pécsi városvezetés, ahogy az a választási igéretek között is kiemelt helyen szerepelt, mindent megtesz annak érdekében, hogy a gyalogosok testi épségének védelme érdekében a gyalogátkelőhelyek biztonságát növelje, ezzel is élhetőbbé tegye városunkat - zárja közleményét a pécsi önkormányzat.

 

Forrás:  Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata