Bocsánatot kért, menesztették a pécsi professzort

2019. július 13. 11:00 2019. júl. 13. 11:00

A Fidesz-kormány hatalmi gőgje miatt bukott a német–osztrák–szlovák-magyar világörökségi pályázat. A koordinátor Visy Zsolt bocsánatot kért a partnerektől, azonnal menesztették.

Az ügyben a HVG.hu közölt cikket.

Emlékeztetnek rá: Visy Zsolt koordinálta a dunai limes magyarországi szakaszának jelölését. Ám most visszavonták a PTE professzorának miniszteri biztosi megbízatását. - áll a Hivatali Értesítőben.

A régészprofesszor 2020. november 4-ig kapott kinevezést a Magyarország által UNESCO Világörökségi cím elnyerésére benyújtott nemzetközi pályázat szakmai gondozására és az UNESCO Világörökség Bizottságában Magyarország képviseletére, de Gulyás Gergely miniszter július 12-én közzétett, de már július 5-től érvényes utasításával visszavonta a megbízást.

A biztos feladatának korábbi megnevezése így szólt:

„A római birodalom határai - A dunai limes magyarországi szakasza’ világörökségi várományos helyszín Világörökség Jegyzékébe történő jelölésével, valamint a Hajógyári-szigeten fekvő helytartói palota bemutatásával összefüggő feladatok koordinációjáért felelős miniszteri biztos”.

A kormány nemrég kivette a szigetet a javasolt helyszínek közül, mert egy név nélkül nyilatkozó informátor szerint el akarta kerülni, hogy „a régészek, műemlékesek az UNESCO-hoz rohangáljanak, ha nem a kedvükre való rekonstrukció születik”. Így viszont nem kapta meg a Világörökség Bizottságtól a jelölést a magyar–német–osztrák–szlovák pályázat, a Római Birodalom egykori határvidékének a dunai szakasza nem lehet a világörökség része.

A miniszteri biztos ezért a 444 információja szerint bocsánatot kért a másik három ország szakembereitől. Most menesztették - így a HVG.hu.

Forrás: pecsistop.hu