Bodai tároló: lesöpörte a Bánki Erik vezette parlamenti bizottság az LMP javaslatait

2020. március 3. 22:15 2020. márc. 3. 22:15

Két, a Bodára tervezett, nagy aktivitású nukleáris hulladéktárolóval kapcsolatos előterjesztéssel is készült az LMP a Parlament múltheti gazdasági bizottságára, azonban a Bánki Erik vezette grémium mindegyiket lesöpörte az asztalról. Keresztes László Lóránt frakcióvezető szerint Orbán Viktor 2015-ben kvázi vétójogot ígért a pécsieknek atomtemető-ügyben, de szemlátomást nincs beleszólása a városnak abba, hogy lesz-e tőle 15 kilométerre hulladékdepó, vagy sem.

"A kormány minden energiájával a paksi bővítés mellett van, még klímastratégiát is fogalmaztak arra, hogy megpróbálják legitimálni a projektet. Szerintünk viszont az atomenergia nem zöld, nem biztonságos és nem olcsó"

- kezdte pécsi sajtótájékoztatót Keresztes László Lóránt, az LMP parlamenti frakcióvezetője, aki hétfőn kérdezte a parlamentben Orbán Viktort a témában. 

Emlékeztetett, a paksi bővítés óriási csúszásban van, 7-8 év pluszról lehet beszélni (az eredeti tervek szerint 2025-2026 táján kellett volna átadni az orosz hitelből újonnan épített két reaktorblokkot, ám a csúszás miatt utoljára 2030-as üzembe helyezésről lehetett hallani - szerk.), és hűtőtornyok építése is felmerült, mely tovább növelné az egyébként sem csekély költségeket.

Keresztes szerint a 3700 milliárdos projekt körül, mely generációkat adósít el, komoly gondok vannak, Orbán Viktornak személyesen kellene vállalnia a felelősséget a rossz döntésekért. A zöldpárti politikus ezután arról beszélt, múlt héten a Parlament Bánki Erik vezette gazdasági bizottsága elé került két előterjesztésük, de a testület mindegyiket lesöpörte az asztalról. 

Az egyik előterjesztéssel a nukleáris hulladékok kezelésének nemzetközi programjának módosítását szerették volna elérni (ennek kapcsán januárban azt nyilatkozta a párt, hogy népszavazásokat is kezdeményeznek az ügyben).

Keresztes László Lóránt elmondta, ebben az Országgyűlés által elfogadott programban szerepel, hogy mélygeológiai tárolót kívánnak kialakítani, lehetséges helyszínt illetően pedig Bodán vizsgálódnak. Keresztes szerint Bánki Erik azt mondta, arról beszélni jelenleg, hogy a bodai hulladéklerakónak milyen negatív következményei lennének a térséget illetően, irreális, hiszen döntés nem született még arról, hogy Bodán tároló épülne.

Keresztes szerint Bánki indoklása visszatetsző, mivel sehol máshol nem keresik a végleges tároló helyét az országban, a projekt múlt év elején telephely-kutatási engedélyt kapott, eddig tízmilliárd forint ment el a munkálatokra.

"A kormány a jelek szerint újabb milliárdokat kíván elkölteni a kutatásra, úgy, hogy Pécs világosan kijelentette, nem akar atomtemetőt a szomszédban"

- fogalmazott a frakcióvezető. Szavaival arra a nyilatkozatra utal, melyet december 10-én fogadott el a pécsi közgyűlés, és amiben az ellenzéki többségű grémium a bodai tároló és az uránbánya újranyitása ellen foglalt állást.

A másik előterjesztés az atomtörvény módosítását kezdeményezte volna, hogy Pécsnek és a többi érintett önkormányzatnak is legyen joga a bodai hulladéktároló ügyében döntést hozni.

"Orbán Viktor 2015-ben Pécsett megígérte, hogy a pécsiek döntése nélkül nem épülhet atomtemető a szomszédba"

- emlékeztetett Keresztes László Lóránt, aki szerint a paksi gigabővítés már csak azért sem megalapozott, mert nincs megoldva a nukleáris hulladékok kezelése. A frakcióvezető szerint Orbán lényegében vétójogot adott a pécsieknek az öt évvel ezelőtti kijelentésével, ennek ellenére a városnak nincs beleszólása abba, hogy tőle légvonalban 15 kilométerre épül-e atomszemét-depó, vagy sem.

Keresztes hangsúlyozta, továbbra is gyűjtik az aláírásokat a bodai atomtemető ellen. A cél húszezer szignó megszerzése, ennek már több mint a fele összejött. Beszélt arról is, jogi lépésekkel próbálják megakadályozni, hogy további milliárdokat öntsenek a bodai kutatásba. A cél az, hogy rangsorolják újra a műszaki és geológiai szempontból alkalmasnak ítélt területeket társadalmi és gazdasági tényezők figyelembe vételével, elsőként pedig a társadalmi elfogadottság kérdését rendezzék.

Forrás: Pécsi STOP