Bruttó 30 millió kell a zöld fővárosi cím pályázatához - 7 millió már van rá

2019. május 20. 12:30 2019. máj. 20. 12:30

Kövér László házelnök az elmúlt napokban több erős kijelentésével is észrevetette magát, az egyik a klímaváltozással foglalkozott, amit szerinte félreértve tolmácsolt a távirati iroda. A pécsi önkormányzatnál ugyanakkor fontosnak tartják a klímaváltozást, az Európa Zöld Fővárosa 2022-es cím elnyeréséhez szükséges anyagokra 30 milliót költenének.

Mint ismert, Kövér László házelnök a múlt héten egy siófoki EP-választási lakossági fórumon a klímaváltozással kapcsolatban a következőt találta mondani a Magyar Távirati Iroda híre szerint:

egy friss felmérés szerint Németországban az emberek 31 százaléka a bevándorlást tartja a legfontosabb kérdésnek, de 32 százalék már a klímaváltozást, ami a "+független és pártatlan+ média agymosó hatása" miatt van.

Mivel ezzel kvázi arról beszélt a házelnök, hogy nem annyira fontos probléma a klímaváltozás, ezen sokan kiakadtak.

Egy nappal később viszont az MTI bővítette a siófoki eseményről készült hírt egy újabb bekezdéssel:

"Micsoda véletlen - mert ez már csak így megy -, hogy diákok, középiskolások itt is, ott is, amott is hirtelen tüntetéseket szerveztek, és azt követelték a politikusoktól, hogy védjék meg a Földünket" - mondta. Ugyanakkor hangsúlyozta, őt is foglalkoztatja a klímaváltozás, és aggódik gyermekei és leendői unokái jövőjéért. Tudja - tette hozzá - hogy óriásiak a problémák, és ebben nincs is vita. A házelnök szerint azon kellene dolgozni, hogy az Európai Unió olyan döntéseket hozzon, amelyekkel a klímaváltozás kérdésében elősegíti a megoldást. Ebben senki nem fog vitába bocsátkozni vele Európában - fűzte hozzá -, legkevésbé az emberek. Ellentétben a bevándorlás kérdésével - jegyezte meg. Mint mondta, ennek azért van hatása, mert egy friss felmérés szerint Németországban az emberek 31 százaléka a bevándorlást tartja a legfontosabb kérdésnek, de 32 százalék már a klímaváltozást. "Tehát, ha az ember minden nap találkozik a "nagyon differenciált, független, pártatlan és objektív" média agymosó hatásával, akkor természetesen egy idő után maga is másképp látja a világot, mint ahogy annak előtte" - mondta.

Ebből már az olvasható ki, hogy Kövér Lászlónak is fontos dolog a klímaváltozás elleni harc, de azért a bevándorlást sem engedné el csak úgy.

A pécsi önkormányzatnál nincs ilyen mismásolás, a májusi közgyűlés egyik előterjesztésében (amit Páva Zsolt polgármester szignóz, bár nem ő készítette) a következő részlet olvasható:

Napjainkban egyre több tanulmány foglalkozik a klímaváltozás várható hatásaival. Egyértelmű tény, hogy a klímaváltozás létezik és elkerülhetetlen, hogy ezzel helyi szinten az önkormányzatok is foglalkozzanak.

Az előterjesztés egyébként azzal foglalkozik, hogy a 2022-es Európa Zöld Fővárosa díjat megpályázó önkormányzatnak több környezetvédelmi és egyéb stratégiát is el kell készítenie (ráadásul mindezeket angol nyelven is meg kell írni). A dokumentumok előállítására, fordítására bruttó 30 millió forint kellene, de csak bruttó 7 millió van meg egyelőre.

Tekintve, hogy Pécstől nem messze vizsgálják egy nagy aktivitású radioaktív és nukleáris hulladékokat tároló "atomtemető" lehetséges helyszínét, valamint még mindig arról lehet hallani, hogy újranyitná egy cég az uránbányászatot a megyeszékhely szomszédságában, azért egy kicsit furcsa a zöld fővárosi címre pályázás ötlete.

Forrás: Pécsi STOP