Bővül a Mecsek-Dráva Önkormányzati Társulás

2022. szeptember 15. 13:17 2022. szept. 15. 13:17

Új önkormányzatok lépnek be a Mecsek-Dráva Önkormányzati Társulásba. Ezzel a térség hulladék-szállítását és -hasznosítását végző társulás tagönkormányzatainak száma január 1-től 326-ra emelkedik. A bővülés a következő évekre tervezett fejlesztések legfontosabb feltétele - írja közleményében a pécsi önkormányzat.

Mint azt továbbá megtudtuk, 2003-ban történt alapítása óta a legnagyobb mértékű változást hagyta jóvá a tagönkormányzatok tekintetében a Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Társulás a szerdai, pécsi ülésén. A régió önkormányzatait tömörítő szervezet célja a tagönkormányzatok hulladékgazdálkodási rendszerének hatékony üzemeltetése, a hulladékhasznosítási feladatok minél magasabb szakmai színvonalú és biztonságos ellátása.

 

Négy kistérség, a komlói, a bonyhádi, a pécsváradi és a mohácsi járás települései, összesen 69 önkormányzat jelezte csatlakozási szándékát a hulladékgazdálkodási társaságunkhoz. Ez azt jelenti, hogy az a hulladékhasznosítási modell, amelyet az elmúlt két évtizedben sikerült kiépíteni, elég hatékonyan működik ahhoz, hogy vonzó legyen a térség önkormányzatai számára. Meggyőződésem, hogy Pécs térségi szerepe növekszik azzal, hogy a kelet-baranyai és a dél-tolnai térség egy másik, hasonló társulásból kiválva a mi társulásunkat választotta a hulladékkezelési közszolgáltatási feladatuk ellátásához – fogalmazta meg Péterffy Attila, a Mecsek-Dráva Önkormányzati Társulás elnöke, Pécs polgármestere.

 

A jövő év elejétől belépő önkormányzatok mellett vannak távozók is: a marcali, nagyatádi és csurgói járás települései, összesen 58 önkormányzat egy hozzájuk közelebbi, dél-balatoni társulásba lépnek át január elsejétől. Mindez azt jelenti, hogy a Pécshez közelebbi kistérségekkel bővül a társulás, amelynek taglétszáma január 1-jétől az eddigi 313-ról 326 önkormányzatra emelkedik.

 

A létszámbővítés megteremti a Kökényi Regionális Hulladékkezelő Központ továbbfejlesztését, amelyet a társulás pályázati támogatásból szeretne megvalósítani a következő időszakban.

 

Forrás: Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata