Cenzúrázás és hamisítás kísérte a Weöres-szobor útját?

2014. december 4. 13:22 2014. dec. 4. 13:22

Cenzúrázás és a szakértői vélemények meghamisítása vezethetett arra, hogy Kligl Sándor elkészíthette a nagy botrányt kavart pécsi Weöres Sándor-szobrot az Index értesülései szerint. Az önkormányzat lapít, egy interjúból pedig kiderült: azért lett Kligl a befutó, mert Páva Zsoltnak tetszenek a munkái.



Nem csitulnak a kedélyek a pécsi Weöres Sándor-szobor körül, melyet az avatáson Böszörményi István finomliszttel öntött le, hogy így tiltakozzon az alkotó Kligl Sándor ellen, aki ugyanannak a Nemzeti Kulturális Alap bizottságnak a tagja, amely a köztéri szobrok támogatásáról dönt. (Az avatás eseményeiről bővebben ebben a cikkünkben olvashat, a szobor ellen tiltakozó művészek és tanárok véleményét itt olvashatja.)
Az Index cikke szerint ahhoz, hogy Kligl szobra legyen Pécsen Weöres Sándorról, az nagyban múlt cenzúrán, szakértői vélemények meghamisításán, és kellett hozzá némi önkormányzati és minisztériumi nyomás.



A cikk szerint a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) szakértői "megdöbbentek a szobor alacsony színvonalán és tervezett helyszínén is: Weöres Sándort egy kocsma és a McDonald's elé álmodta meg az önkormányzat. A bírálatot végző két szakértő az Indexnek elmondta, hogy az amatőr kivitelezés már Kligl munkamódszeréből is következik. A szobrász kitömött zakóról és nadrágról készít gipsznyomatot, arra illeszteti rá a fejet, a kezeket. A testrészek feltűnően életszerűtlen tartásban illeszkednek a testhez. A mű átgondolatlan, kidolgozottsága alacsony szintű, derült ki jelentésükből.
A kompromisszumkereső szakértők felvették: miért éppen Kligl Sándorral akarják csináltatni a szobrot? Nem jó művész, és nem is pécsi, hanem Szegedről származik, meghívását semmi nem indokolja.

Az önkormányzat válasza zavarba ejtő volt: "Nálunk még nincs Kligl-szobor." - olvasható a cikkben.

Mire azonban a szakértők visszaértek Pécsről Budapestre, már a MANK vezetője, Hornyák Attila (aki L. Simon László kabinetfőnöke) fogadta őket azzal, hogy a szekértői véleményt ne írják bele az összefoglalójukba, hanem küldjék el neki. "A szakmai kritika ezen a ponton el is tűnt a történetből, a jelentést soha senki nem látta többet."

A szakértők a helyszínnel sem voltak elégedettek, más hely kijelölését látták célszerűnek - véleményük ezen része bekerült a jelentésbe. A MANK szakértői bizottsága a változtatások végrehajtásával engedélyezte a szobor felállítását, de ez a vélemény a cikk szerint nem tetszett a pécsi önkormányzatnak, a városvezetés addig nem volt hajlandó utalni a pénzt, míg egy teljesen "makulátlan, támogató jelentést" nem kapnak.



"A zsűritagok fél évvel később döbbenten látták az újságokban, hogy a szobrot felavatták. A szakértőket az önkormányzat nem értesítette arról, hogy a Weöres-emlékművet elfogadták, felállították, és a szokástól eltérően az avatóra sem hívták meg őket.

Mivel a szobor az általuk kritizált helyre került, ezért kikérték az önkormányzattól az elfogadott szakvéleményt.

A zsűri második meglepetése volt, hogy az egyszer már cenzúrázott dokumentumot végül meg is hamisították.

A szakértők neve ugyanis egy támogató szakvéleményen szerepelt. A májusi keltezésű dokumentumból kihúzták a kritikus mondatokat, és konklúzióként azt írták: "A szakértők a művet elfogadásra és kivitelezésre javasolják" - olvasható a cikkben.

Az Index kikérte a pécsi önkormányzattól a szakvéleményt, ám csak a fél évvel korábbi, cenzúrázott verziót kapták meg - a végleges, ám meghamisított jelentéshez más forrásból jutottak hozzá.

A MANK vezetője, Hornyák az Index kérdéseire nem válaszolt. "A szakvéleményezés egy folyamat, amely mindig az önkormányzattal együttműködésben az önkormányzat döntését támogatva történik. Ez történt a Vörös Sándor szobor esetében is. - zárta le az ügyet levelében a képzőművészet színvonaláért felelős szervezet vezetője" - olvasható az Index cikkében.



És hogy ki döntött arról, hogy Kligl Sándor "szoborhasson" Pécsen. Természetesen Páva Zsolt, mint a művészetek szakavatott ismerője.

Az Univ Pécs egyetemi lap 2014. december elsejei számában (24. oldal) készült egy összeállítás a szoborról, melyben Páva Zsolt a következőket nyilatkozta:

"Weöres Sándor azt nyilatkozta, hogy itt töltötte élete legtermékenyebb időszakát. Az ő pécsi kötődése evidencia.

Tavaly volt születésének 100. évfordulója, akkor beszélgetések, informális egyeztetések kapcsán merült fel a szobor ötlete. Az a gondolat is akkor jött elő, hogy Weöres Sándort nem lehet nonfiguratív módon ábrázolni. Egy durván megmunkált kődarab vagy egy bronzba öntött performansz nem Weöres Sándor, őt realistán kell ábrázolni, amin fel lehet ismerni az arcmását... Weöres Sándor sok időt töltött a Király utcában, több albérlete is volt a környéken. Az ötleten túlmenve azt láttuk, hogy a szobor egy részére van forrásunk, egy részére pedig nincsen. Akkor pályáztunk, de ehhez konkrét műalkotás kellett.

Az ország több részén jártam, több városban láttam Kligl Sándor köztéri szobrait. Szerettem ezeket, jó alkotásoknak találtam őket. Megkérdeztük a művészt, tudna-e egy ilyen szobrot készíteni, rajzolt pár skiccet, és ez alapján kértük, hogy dolgozzon ki egy-két konkrétabb dolgot. Ez alapján a bizottság állást foglalt, egy zsűrinek ezt kiutalta, az pedig kijelentette, hogy ez a szobor alkalmas arra, hogy köztérre kikerüljön - ez a Weöres Sándor-szobor hiteles története. Lehet ezen fintorogni, akinek nem tetszik, annak nem tetszik. Ízlés kérdése." - olvasható az egyetemi lapban.

Forrás: Forrás: Pécsi STOP/Index/Univ Pécs